BLAGO SAMOUKIH MAJSTORA: Uspešno završena rekonstrukcija Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ

19. 03. 2022. u 11:31

POSLE tri godine rekonstrukcije zgrade Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, koja datira iz 1929. godine i dogradnje aneksa, vrata ove ustanove kulture juče je ponovo otvorila potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

БЛАГО САМОУКИХ МАЈСТОРА: Успешно завршена реконструкција Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини

Muzej naivne i marginalne umetnosti, Foto Z. Gligorijević

Za rekonstrukciju i dogradnju oko dve hiljade kvadratnih metara Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je oko 340 miliona dinara. Zahvaljujući proširenju izložbenog prostora, postavku sada čine dela koja su retko bila dostupna javnosti, među kojima neka nikada nisu napustila prostore depoa. Reč je o oko tri hiljade reprezentativnih umetničkih dela iz bogate internacionalne kolekcije.

Maja Gojković obišla stalnu postavku, Foto Z. Gligorijević

- Projekat rekonstrukcije i dogradnje muzeja kapitalni je projekat Ministarstva kulture i informisanja, koji je ne samo dao značajan podsticaj očuvanju jednog zaštićenog Spomenika kulture, nego i u njegovom radu. Nova stalna postavka govori o osnovnoj viziji muzeja, a to je oslonac na istorijski period 1960. i 1970. godine, kada beležimo najveće domete naše samouke, tada nazivane naivne umetnosti, i to na svetskoj sceni. U drugom delu postavke postavili smo dela savremenih autora, koja po formi izraza, nastaju u identičnim uslovima u kojima i sva savremena produkcija, a koju karakteriše apsolutna sloboda umetnika pri izrazu i izboru svog izraza - ocenila je direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti dr Ivana Bašičević Antić.

Jedinstveni eksponati, Foto Z. Gligorijević

Foto Z. Gligorijević

Foto Z. Gligorijević

Ministarka Gojković rekla je da jedinstvenost jagodinskog muzeja "ne leži samo u činjenici da je on posvećen samo naivnoj umetnosti, koja je svoju afirmaciju doživela tek u 20. veku, već i zbog toga što se njegov najveći i centralni izlagački prostor nalazi u Jagodini, izvan, uslovno rečeno, velikih kulturnih centara".

- Namerno kažem uslovno, imajući u vidu da je u svetu umetnosti i kulture podela na velike i male sredine potpuno pogrešna. U kulturi se veličina meri originalnošću, snagom izraza i kreativnošću. Tamo gde kultura pripada svima, ono to mesto i čini velikim - izjavila je ministarka Gojković.

Muzej će za posetioce zvanično biti otvoren po završetku ograde, uređenju dvorišta i parking mesta.

AFIRMACIJA KREATIVNOSTI

Ministarka Gojković rekla je da jagodinski muzej već više od šest decenija brine o vrednim delima samoukih majstora i promoviše naivnu i marginalnu umetnost Srbije, Jugoslavije, regiona i inostranstva, a potom dodala:

- Zahvaljujući, pored ostalih, i radu ovog muzeja, ova vrsta umetnosti doživela je punu afirmaciju i uspela da postane ravnopravni učesnik na savremenoj sceni. Uz nedavno otvoren Salon Ota Bihalji Merina u Beogradu, koji je u sastavu ovog muzeja, dodatno su unapređeni kapaciteti i dostupnost ovog vida stvaralaštva širokoj publici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju