KNJIGE O KUSTI I DINKU: Predstavljena dva nova izdanja iz edicije "Festovih pedeset"

Ana Vojinović

05. 03. 2022. u 20:55

U OKVIRU edicije Biblioteke grada Beograda "Festovih pedeset" u subotu su promovisana dva nova naslova: drugo izdanje knjige Gorana Gocića, dopunjena monografija o našem čuvenom režiseru "Emir Kusturica kult margine" koju je objavila izdavačka kuća "Agape" i "Dinko Tucaković" o životu filmskog i televizijskog reditelja i kritičara koju je napisao Milan Nikodijević.

КЊИГЕ О КУСТИ И ДИНКУ: Представљена два нова издања из едиције Фестових педесет

Foto I. Marinković

Gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa Ivan Karl u subotu je na konferenciji za novinare u "Kombank dvorani" govoreći o Gocićevoj knjizi rekao da kod Kusturice postoji mnogo toga što ga vezuje za ovaj festival, i to od samih početaka njegove karijere kao umetnika, a kasnije i kao čoveka koji je aktivno pomagao festival u teškim vremenima.

- Kusturica je 1992. godine, u vreme kada se raspadala Jugoslavija i neposredno pre uvođenja sankcija, u Beograd doveo Džima Džarmuša i Džonija Depa, zatim je 1995. godinu dana bio predsednik saveta Festa kada je festival obnovljen posle dvogodišnje pauze - podsetio je Karl. - Kasnije su na Festu bili prikazani i mnogi njegovi filmovi, a poslednji "Na mlečnom putu" kada je u prestonicu došla i Monika Beluči.

Autor monografije o Kusturici Goran Gocić istakao je da je na početku pisanja drugog izdanja mislio da će knjigu brzo završiti, ali se ispostavilo da ipak ima dosta materijala za dopunu jer je Kusturica "jedan od onih plodnih umetnika koje je teško stići i kod kojih se uvek nešto novo dešava":

- U odnosu na prvo izdanje dodao sam sedam njegovih filmova, među kojima su dva igrana i dva dokumentarna i još neki kratki. To su između ostalog i "Gernika", "Na mlečnom putu", "Maradona". Drago mi je jer sam jedini od svih ostalih autora, a možda u svetu ima desetak knjiga o Emiru, napisao ovu monografiju gde je on lično učestvovao.

Režiser i dugogodišnji prijatelj Dinka Tucakovića, Milan Nikodijević, u subotu je govoreći o svojoj knjizi rekao da je reč o polazištu za ozbiljnije istraživanje njegovog ogromnog opusa:

- Dinka pamtimo po nekim filmovima, ali iza njega je ostao i bogat opus knjiga posvećenih filmu koje je objavio. U knjizi je sedam poglavlja u kojima sam pisao o Dinkovoj biografiji, filmografiji, teoretskim i kritičarskim radovima, njegovom boravku i radu u Jugoslovenskoj kinoteci, kao i o opusu koji se bavi filmskim festivalima, od Festa do "Animanije" u Čačku.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov u subotu je istakla da će svi naslovi iz edicije "Festovih pedeset" biti na policama gradske biblioteke.

PONOSNA ŠTO DELI DVE KULTURE

PRESTIŽNO priznanje "Plaketa Kinoteke" u subotu je srpsko-danskoj glumici Danici Ćurčić uručio umetnički direktor Festa i Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i poručio da je siguran kako će Danica sve češće sarađivati sa srpskim filmskih stvaraocima.

- Velika mi je čast što sam dobila ovu plaketu - rekla je Ćurčićeva. - Ponosna sam što mi je "Mrak" prvi film na srpskom jeziku i volela bih da plaketu posvetim svom tati Mihailu Ćurčiću koji je preminuo pre godinu dana. Ponosna sam što delim dve kulture i imam priliku da radim u Danskoj, a sada i u Srbiji. Nadam se da će to tako i ostati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni