POETIČKA HIMNA JAKŠIĆU: Novo delo likovnog umetnika Borisa Stanića, u izdanju novosadskog "Komika"

Marina Mirković

15. 02. 2022. u 13:12

NI onaj u kome počiva na beogradskom Novom groblju kraj svog čuvenog strica, niti onaj u vidu spomen-ploče na rodnoj mu kući u Srpskoj Crnji, nisu dostojni spomenici piscu Mileti Jakšiću - koliko je to rad sjajnog pančevačkog umetnika Borisa Stanića, koji je raskošnim crtežom oživeo Miletinu probranu prozu, objavljenu u divot-izdanju novosadskog "Komika".

ПОЕТИЧКА ХИМНА ЈАКШИЋУ: Ново дело ликовног уметника Бориса Станића, у издању новосадског Комика

Foto Privatna arhiva

"Anahoreta i priče iz starog Banata" je strip album koji obuhvata majstorske adaptacije četiri priče večno, i nepravedno, poluzaboravljenog i polu(ne)poznatog Milete (1863 - 1935), koje je Stanić u svom prepoznatljivo mračnom stilu "dopričao" slikama o njihovom (njegovom, i Miletinom) Banatu.

- Ovo je banatski gotik, psihološki horor, groteska, fantazija, mitologija, narodni običaji, blato, homoerotika, pijani seljaci, pijane babe, sahrane, sektansko ludilo i još mnogo toga što je Jakšićeva proza i poezija podstakla u meni... - reči su kojima sve poznatiji i popularniji Stanić odredio ovaj jedinstveni strip, dok je Banat kao mesto intimne mitologije opisao ovako:

- Banat je mesto nastalo mešanjem predstava iz priča o precima s mamine strane, Banaćanima, sećanjima na odrastanje u Margiti i arhetipskih vizija iz filma Saše Petrovića "Biće skoro propast sveta".

Foto Privatna arhiva

Ovaj autor, akademski slikar koji se pri kraju studija slikarstva vratio detinjoj ljubavi i herojima te devetoj umetnosti, publici se prvi put predstavio delom "Radosav: Jutarnja magla", da bi u saradnji sa holandskim istoričarem Gvidom van Hengelom objavio "Atentat:

S one strane patnje", grafički roman u kome prikazuje Sarajevski atentat i poslednje dane Gavrila Principa. Taj album je istoričar stripa Pol Gravet uvrstio na godišnju listu 50 najboljih stripova iz sveta, a teoretičar Zoran Đukanović napisao je da su "autori briljirali ispričavši priču iz ugla ljudske tragedije učesnika, zahvativši tokove svesti zaverenika i takvim pristupom izbegli zamku politizacije ove osetljive teme".

Foto Privatna arhiva

O Stanićevom novom radu koji sadrži dve crno-bele i isto toliko priča u boji, na 160 strana prelepo opremljene knjige, Đukanović se izjašnjava jednako pohvalno.

Foto Privatna arhiva

- Fascinantna književnost Milete Jakšića je s dubokim poetičkim razlogom izabrana kao predložak. Ova strip knjiga je neka vrsta poetičke himne. Neverovatan je talenat kojim Boris Stanić ujedinjuje univerzalno i lokalno. Metafizičko i blatno banalno. Zbog čega je potrebno da prođu godine da bi se ovo shvatilo? Valja to shvatiti sada - (pre)poručuje nam ovaj stripski znalac, posle čitanja ove maestralno "oslikane" Miletine proze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)