RATNICI NEPOZNATI ZA ISTORIJSKE KNJIGE: Goran Nikolić o svom debitantskom filmu "Heroji" koji će imati premijeru na 50. Festu

A. POPADIĆ

14. 02. 2022. u 11:22

NA jubilarnom 50. Festu, 27. februara u Domu omladine (20.00), svetsku premijeru imaće debitantski film reditelja i scenariste Gorana Nikolića "Heroji". Smešten u srednjovekovnu Srbiju, film prati ratnika koji je preživeo boj na Kosovu i pokušava da se vrati kući. Tokom svog putovanja sreće divljeg dečaka i oni nastavljaju dalje zajedno u potrazi za utočištem.

РАТНИЦИ НЕПОЗНАТИ ЗА ИСТОРИЈСКЕ КЊИГЕ: Горан Николић о свом дебитантском филму Хероји који ће имати премијеру на 50. Фесту

Foto promo

- U "Herojima" se ne bavim likovima koji su postojali, ovo je omaž ljudima o kojima istorija nije pisala, kojima ne znamo ni ime ni kako su izgledali. Ja ih prenosim kroz tog jednog ratnika koga kreiram prema svom emotivnom ubeđenju, kako ja mislim da bi sve trebalo da izgleda, a na publici je da domašta odakle on dolazi i zašto tako izgleda - kaže, za "Novosti", Goran Nikolić.

Glavne uloge su poverene Mladenu Sovilju i dečaku Todoru Jovanoviću, dok je narator filma Žarko Laušević. Mnogo je stvari koje ovaj film čini zanimljivim, ali na vrhu te liste je svakako podatak da u "Herojima" nema dijaloga!

- Ne postoji aspekt filma, i u formalnom i u idejnom smislu, gde nismo rizikovali. Moja glavna pokretačka sila bila je da kažemo sve što imamo na tu temu, ali da ne bude opterećujuće, da priča teče. Hteli smo da izbegnemo sve stereotipe - objašnjava reditelj.

Film "Heroji" je teško i žanrovski klasifikovati, jer u njemu ima različitih elemenata. Autor kaže da bi možda najbolja definicija bila da je u pitanju "istorijska drama sa elementima komičnog".

- Ovim filmom imao sam nameru da niko ne bude ravnodušan, da ostavimo trag. Jedan deo publike će očekivati istorijski spektakl, ali neće to dobiti i trudim se da to uvek naglasim kada govorim o filmu. Spektakl u "Herojima" dolazi iz nekih drugih sredstava. S druge strane, verujem da postoji i ona publika koja želi da vidi taj autorski pristup velikoj temi.

Goran Nikolić / Foto Igor Marinković

Malo ko će, imajući u vidu ozbiljnost teme ili vreme kada se dešava, očekivati bilo šta komično, ali Nikolić kaže da je za njega humor prirodna pojava.

- Nisam želeo gledaoce da opterećujem samo pričama o tome koliko je bilo teško, jer ni u životu nisu stalno crni dani. Oni momenti koji nam olakšavaju život su momenti koji nas guraju dalje.

A kakvi se "Heroji" kriju iza naslova?

- Vrlo kompleksni, ranjivi i ranjeni. Njihove sudbine se karmički spajaju, da dopune jedni druge. Ratniku je, a da toga nije ni svestan, potreban dečak da otvori jedan deo njegove duše, a tom dečaku je potrebna ta očinska figura. Oni su za mene heroji zato što se ne plaše da se otvore jedan drugom, da očuvaju ono malo ljudskosti što im je ostalo, da se u toj ljudskosti ujedine - objašnjava.

Film je, ponovo naglašava Nikolić, njegova subjektivna vizija tog vremena, a na pitanje da li u "Herojima" ima naših tadašnjih neprijatelja, odgovara?

- Turci su prisutni u filmu, ali na nivou jedne bande. Oni su antagonističko prisustvo, lica im vidimo samo kad ih više nema, do tada ih naziremo u konturama, dovoljno da znamo kojoj strani pripadaju.

Foto promo

Uprkos budžetu "na nivou jednodnevnog keteringa na snimanju domaće serije", autor je zadovoljan svojim debijem.

- Ne znam da li bi, da sam imao veći budžet, to bilo toliko maštovito. S druge strane, film je opet i od onog kako sam ga na papiru zamislio ispao i veći, i puniji, i kompleksniji - zaključuje Nikolić.

OBILIĆEV MAČ I ŠTIT

GLAVNI glumac Mladen Sovilj u filmu "Heroji" nosi deo kostima (mač i štit) koji je upravo Žarko Laušević nosio u filmu "Boj na Kosovu". Nikolića pitamo da li je to učinjeno s namerom ili je puka slučajnost?

- Totalna slučajnost, ali se, eto, poklopilo. Kada smo išli u fundus "Avala filma", jer tamo ideš kada ne možeš da priuštiš da praviš kostime, čovek koji tamo radi nas je vodio kroz epohe. Tako smo naleteli na mač i štit koji su nam se učinili idealnim, a on nam je kazao da ga je nosio filmski Miloš Obilić, odnosno, Žarko Laušević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)