MILJKOVIĆ PONOVO PRED ČITAOCIMA: Objavljena knjiga "Vatra ili ništa", izbor iz poezije jednog od najznačajnijih srpskih pesnika

A. VOJINOVIĆ

02. 02. 2022. u 10:49

IZBOR iz poezije Branka Miljkovića, u knjizi pod nazivom "Vatra ili ništa", u izdanju "Lagune", od juče je na policama knjižara.

МИЉКОВИЋ ПОНОВО ПРЕД ЧИТАОЦИМА: Објављена књига Ватра или ништа, избор из поезије једног од најзначајнијих српских песника

Zoran Penevski, Foto Privatna arhiva

Pred čitaocima su pažljivo birane pesme iz riznice jednog od naših najpoznatijih i najboljih pesnika svih vremena, koje je priredio urednik Zoran Penevski.

Između korica novog izdanja nalazi se po nekoliko pesama iz svih Miljkovićevih zbirki: "Uzalud je budim" (1957), "Smrću protiv smrti" (1959), "Poreklo nade" (1960), "Vatra ili ništa" (1960) i "Krv koja svetli" (1961), ali i one iz bogatog opusa koje su objavljene posle smrti čuvenog "princa poezije".

- Vrlo malo pesama nije ušlo u našu zbirku - započinje priču, za "Novosti", Penevski.

- Redosled pesama ide hronološki, kao što su prvobitno izlazile i bile štampane.

Foto Privatna arhiva

Jedino nismo ubacili Miljkovićeve pesme posvećene revoluciji, i to ne iz političkih razloga, već se nisu tematski uklapale u koncept zbirke. Knjigu simbolično završavamo sa njegovim esejem o hermetičkoj pesmi.

Prema rečima našeg sagovornika, da zbirku naslove po jednoj od najpoznatijih Miljkovićevih knjiga poezije "Vatra ili ništa" rešili su kako bi ime bilo prepozanatljivo širokoj čitalačkoj publici.

- Razmišljali smo i o čuvenoj pesmi "Ubi me prejaka reč", ali smo odustali smatrajući da bi ovakav naslov bio suviše populistički - navodi Penevski.

- Pre ove knjige, objavio sam i izbor iz poezije Desanke Maksimović, priredio i dizajnirao ilustrovani izbor iz dela Miroslava Antića, kao i zbirku srpske poezije i proze "Ljubav", gde se između ostalih nalaze i dela Branka Miljkovića, među kojima je i čuvena "Uzalud je budim". Sada je na red, logično, došao i Miljković.

Iako poezija u današnje vreme nije tako komercijalna u odnosu na prozu, Penevski kaže da su dela Branka Miljkovića uvek aktuelna jer je reč o vanvremenskom piscu.

- Mislim da je jedan od nekolicine vrhunskih srpskih pesnika, klasik, pisac čija će dela ljudi uvek čitati i zato smo i mi rešili da objavimo njegovu zbirku jer ga nema mnogo na tržištu - naglasio je Penevski.

Foto Privatna arhiva

LANE OBELEŽENO 60 GODINA OD SMRTI

U februaru prošle godine svečanom akademijom "Princ od vatre jači" Narodno pozorište u Nišu 26. februara obeležilo je 60 godina od smrti Branka Miljkovića (1934-1961).

Povodom godišnjice, glumci niškog teatra govorili su o životu i delu čuvenog pesnika rođenog u Nišu, kao i stihove pesama koje su bile neizostavan deo njegovog života. A takođe, istim povodom Brankova porodica otvorila je zvaničan sajt posvećen piscu i konkurs za najlepšu pesmu inspirisanu Miljkovićevim delom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)