„SJAJ RUSKIH SLIKARA“ U VRŠCU: Kolekcionar Vladimir Pešić prvi put izlaže u Srbiji

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

23. 01. 2022. u 10:06

U Gradskom muzeju Vršac u subotu je otvorena značajna izložba „Sjaj ruskih slikara“, posvećena „belim“ Rusima, koji su stvarali na tlu Srbije između dva rata.

„СЈАЈ РУСКИХ СЛИКАРА“ У ВРШЦУ: Колекционар Владимир Пешић први пут излаже у Србији

Privatna arhiva

-Za prvo izlaganje izabrao sam baš Vršac zato što iz tog grada vučem korene i zato što je tu stvarao jedan od najtraženijih i najpoznatijih ruskih umetnika s kraja 19. i početka 20. veka Nikolaj Dmitrijevič Kuznjecov, kog lično mnogo cenim – obrazložio je Pešić.

Izložbu je, kaže, pripremao desetak godina, jer je želeo da prikupi dovoljno odgovarajućih slika, budući da mu je ideja bila da predstavi što više ruskih slikara koji su stvarali u Banatu. Osim Kuznjecova, tu su i dela Vladimira Pavloviča Zelinskog, koji je živeo u Ruskom selu kod Kikinde, i Aleksandra Ivanoviča Lažečnikova iz Zrenjanina, kao i još sedam umetnika iz drugih krajeva, među kojima je naznačajniji Stepan Fjodorovič Kolesnikov.

Izložbu je otvorio Nikola Kusovac, muzejski savetnik u penziji, koji je tom prilikom podsetio na značaj „belih“ Rusa u razvoju srpske kulture i drugih sfera života, a potom ocenio da je Pešić svojim delovanjem preuzeo ulogu jedne specijalizovane muzejsko-galerijske ustanove.

-Sve to što Pešić radi, bez ičije pomoći sa strane, treba da bude putokaz našoj državi, odnosno njenim institucijama zaštite kulturno-umetničkog nasleđa. Vođen neizmernom ljubavlju i prema sopstvenim materijalnim mogućnostima, stvorio je, po svim odlikama, značajnu i osobenu zbirku. Upravo ova izložba u Vršcu na najbolji način svedoči o njenim ostvarenim dometima – poručio je Kusovac.

Izložba će biti otvorena do 27. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)