POGLED ISKOSA - 8. Bijenale umetnika Vranja 2021.

Dejan Đorić

18. 01. 2022. u 17:33

U GALERIJSKI opustošenoj Srbiji, gde je ceo ULUS postao ispostava sekcije proširenih medija a većina galerija i muzeja u kojima se u unutrašnjosti predstavlja savremena umetnost samo slepi odraz stanja u Beogradu, Galerija Narodnog muzeja Vranje samosvojno se izdvaja. Šabački Oktobarski salon, likovna smotra starija od beogradske, odlukom direktorke postao je poligon za iživljavanje dvoje do troje gostujućih kustosa tako da u Srbiji skoro da više i nema pristojnih galerija koje bi ozbiljno organizovale grupnu izložbu svih rodova savremene likovne umetnosti.

ПОГЛЕД ИСКОСА - 8. Бијенале уметника Врања 2021.

Anđela Mujčić "Uvid"

Vranje se u toj sveopštoj posustalosti i odustajanju od demokratičnosti u predstavljanju likovnosti ukazuje kao jedan od nezaobilaznih centara. Beogradski Oktobarski salon je primer kako ne treba raditi, na silu menjati statut u korist inostranih izlagača i ukinuti vidljivost domaćih. Sa budžetom od 200.000 beogradski Oktobarski salon u poslednje dve decenije malo šta je uradio za naraslu srpsku likovnu scenu, a i ako je neko predstavljen to je bilo isključivo u ključu ekstremnog avangardizma. U malom Vranju je primer kako treba raditi, uprkos skromnom finansijskom fondu, ponajviše zahvaljujući angažovanosti samo jedne osobe - Mirjane Jovanović, višeg kustosa istoričara umetnosti.

Ona je okupila stručnu komisiju, između ostalih Tatjanu Milosavljević, muzejskog savetnika Narodnog muzeja Kragujevac i Suzanu Novčić, muzejskog savetnika Narodnog muzeja Kraljevo. Na osnovu konkursa i poziva žiri je posle detaljnog pregleda 109 prijava autora i 186 dela odabrao za izlaganje 40 radova od četrdeset umetnika, koja su nastala u poslednje dve godine. Nagrađuje se samo jedan rad, a po kvalitetu članovi žirija su izdvojili umetnike Harisa Ličinu, Bojana Novakovića, Zorana Vraneševića i Evu Meštrović. Jednoglasno se žiri složio da jedinu, otkupnu novčanu nagradu ove tradicionalne izložbe dodeli Anđeli Mujčić (Niš, 1981) za delo "Uvid", izrađeno tehnikom akrilika na lesonitu. U katalogu su dve kustoskinje obrazložile svoje predloge, a pisac ovog teksta kao treći član komisije, dodaje da je reč o izuzetnom rešenju. U vreme potpunog nestanka sakralne umetnosti u sferi savremene, ili svedenosti samo na crkvenu, koja često prelazi u religiozni kič, Anđela Mujčić, predavač na Fakultetu likovnih umetnosti Priština (Kosovska Mitrovica - Zvečane) pronalazi likovno smeo i originalan način da se bavi heruvimima i angeološkom estetikom.

"Bijenale umetnika Vranje 2021" svojim trajnošću i otvorenim pristupom, bez tematskih, odnosno generacijskih ograničenja, jedna je od izložbi-oaza kakvih je sve manje kod nas, koje izumiru i deo su nekadašnje sjajne kulturne politike. U Vranju su poznati likovni kritičari i kustosi bili selektori, Bijenale je otvoreno za lokalnu kao i regionalnu scenu i sveukupno unapređuje likovni život ne samo na jugu Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024