KNJIŽEVNIK I MUZIČAR MILOŠ ZUBAC OBJAVIO ALBUM "KOSOVSKE": Lirika otrgnuta od zaborava

M.A.K.

13. 01. 2022. u 15:21

MUZIČKI album "Kosovske", čiji je autor književnik i muzičar Miloš Zubac predstavljen je u Muzeju srpske književnosti Udruženja "Adligat". Reč je o deset izabranih lirskih narodnih pesama, za koje je Zubac napisao muziku.

КЊИЖЕВНИК И МУЗИЧАР МИЛОШ ЗУБАЦ ОБЈАВИО АЛБУМ КОСОВСКЕ: Лирика отргнута од заборава

Foto promo Adligat

Reč je o deset izabranih lirskih narodnih pesama, za koje je Zubac napisao muziku. Na albumu "Kosovske", tako su se našle : "Rasti, rasti, moj bore zeleni", "Soko bira gde će naći mira", "Vile proletoše", "Zaspala moma kraj mora", "Aoj, konjče, dobro moje", "Razbole se, majko, Jevrima devojka", "Hajde, momo, da te vodim doma", "Prošetalo zlato materino", "Dva se draga vrlo milovala", "Zmaj prelete zelenijem lugom".

- Odabrao sam deset pesama, a lako sam mogao odabrati stotinu- objašnjava Zubac koji je uz objavljenih osam knjiga, od kojih je pet pesničkih, i dve decenije na čelu muzičke grupe "Prkos Drumski", s kojom je objavio sedam albuma. -Kosovska lirika je bogata i po motivima i po broju zabeleženih pesama (ima ih više od tri hiljade), ali polako i sigurno pada u zaborav. A to je šteta i greh, ne toliko prema samoj lirici i našim precima, koliko prema nama samima i našim potomcima, jer je to darovano bogatstvo koje svojevoljno gubimo. Nedovoljno poznavanje tog bogatstva svakako dolazi s činjenicom da se upoznavanje narodne književnosti uglavnom završava s Vukom Karadžićem koji nije imao prilike da putuje po Kosovu i Metohiji, tada još pod turskom okupacijom. O bogatstvu naše narodne lirike sa ovih prostora stekao sam temeljnije uvide u antologiji koju je sačinio Vladimir Bovan.
Rođen u Novom Sadu, 1976. Zubac je i prvi je dobitnik nagrade "Strune od svetla" za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici. Njegova poezija i proza prevođene su na engleski, francuski, nemački i slovački jezik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!