POZORIŠNA KRITIKA - UŽIVANJE U PALETI KVALITETNIH PREDSTAVA: Najbolja ostvarenja na beogradskoj sceni u 2021. godini

Dragana Bošković

05. 01. 2022. u 12:19

Izbor pozorišnog kritičara dnevnog lista je vodič odnegovanoj publici za uživanje u paleti različitih kvalitetnih predstava na beogradskoj sceni. Korona je sprečila izbor za celu Srbiju.

ПОЗОРИШНА КРИТИКА - УЖИВАЊЕ У ПАЛЕТИ КВАЛИТЕТНИХ ПРЕДСТАВА: Најбоља остварења на београдској сцени у 2021. години

Foto Narodno pšozorište

1. "Nora", reditelj Tatjana Mandić Rigonat. Narodno pozorište

Prevratnička drama Henrika Ibzena, punog naslova "Nora, lutkina kuća", iako premijerno izvedena još 1879. godine u Kopenhagenu, kao da je danas napisana i simbol je oslobođenja ljudskog bića od tradicionalnih i društvenih okova. Odlična predstava Narodnog pozorišta je, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, posle 100 godina ponovo na sceni. U pravi čas!

2. "Sin", reditelj Ana Tomović. Atelje 212

U dramskoj umetnosti, u pozorištu i na filmu, trilogija "Otac", "Majka" i "Sin" je apsolutni hit. Iz pera Florijana Zelera, Atelje 212 je na scenu postavio dramu "Sin", u režije Ane Tomović, o mladalačkoj ("nasmejanoj") depresiji, koja je preteća posledica svetske krize ekonomije i identiteta. Ključna predstava slojevite dramaturgije, odlično režirana i sjajno glumljena.

3. "Kamen", reditelj Patrik Lazić. Beogradsko dramsko pozorište i Zagrebačko kazalište mladih

Kroz istoriju jedne kuće, u prelomnim istorijskim trenucima u Nemačkoj, pisac Marijus fon Majenburg, reditelj Patrik Lazić i glumci dva teatra izvrsno otvaraju novu stranicu tumačenja naše bliske bolne stvarnosti i ličnih motiva pojedinca, zavedenih ideologijom.

4. "Demokratija", reditelj Veljko Mićunović. BDP

Postdramski teatar, koji Veljko Mićunović odlično razume i tumači, predstavom "Demokratija", po motivima teksta Josifa Brodskog, u produkciji BDP i Novosadskog pozorišta tiče se paradoksa o razlici i sličnosti između dobra i zla u manipulaciji medija istinom. Postdramski teatar ovde dostiže svoje najefektnije trenutke, posle kojih ovaj žanr nema više mnogo šta da kaže.

5. "Flešdens" , reditelj Vladan Đurković. Pozorište na Terazijama

Ovaj mjuzikl, sa poznatom melodramskom pričom i mnogo puta odslušanom muzikom iz slavnog istoimenog filma, na scenu Pozorišta na Terazijama dovodi mladu generaciju glumaca, igrača, pevača, koji harizmatično reinterpretiraju stari motiv na novi način. Nezaobilazna predstava u repertoaru naših teatara, preplavljenih pričama o teškim i bolnim temama.

* * * * * * * *

Mimo navedenih, svakako treba pogledati i ovogodišnja pozorišna ostvarenja: "Pristanak" i "64", Atelje 212, "Kaspar", JDP, "Pučina", JDP, "Knjiga o Milutinu", Zvezdara teatar, "Venera u krznu", Teatar Vuk...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije