POZORIŠNA KRITIKA - KAO NEKAD, SAMO U DRUGO VREME: Stevan Koprivica; "Bokeški D mol". Reditelj: Milan Karadžić. "Buha"

Dragana Bošković

24. 12. 2021. u 12:09

Od davnih dana, na samom početku ovog veka (i milenijuma), "Bokeški D mol" pisca Stevana Koprivice i reditelja Milana Karadžića slovi za jednu od najlepših priča o ljubavi, antiratnih.

ПОЗОРИШНА КРИТИКА - КАО НЕКАД, САМО У ДРУГО ВРЕМЕ: Стеван Копривица; Бокешки Д мол. Редитељ: Милан Караџић. Буха

Novosti

Uplitanje složenih motiva, kao što su patriotizam, izdaja, kolaboracija, u ovu ljubavnu priču teža su artiljerija od topovskog đuleta, koje cilja Perast sa lađe "Frančeza", ukotvljene kod ostrva Sveti Đorđe. Stevan Koprivica je bokeški svet oobojio živim bojama, uobičajeno neodoljivo, a Milan Karadžić je igru učinio pitkom, brzom, gospodskom, na način kako ovaj uigrani dvojac desetinama godina uspeva da nas zabavi. "Bokeški D mol" je, zapravo, najbliži našoj verziji "marivodaža", stila igre nazvanog po francuskom dramatičaru Marivou, koji karakterišu lakoća, jednostavnost i ljubavni zaplet.

Borba za pravo na svoju ljubav lepe, pametne, načitne maloletne Katarine Španović iz Perasta (Anja Pavićević) i francuskog oficira Renea (Luka Grbić), na fonu francuske opsade Perasta, prirodno dopušta reakciju građana Perasta, kao i Katarininih roditelja. Očekivano, svi su sablaznuti, no, jasno je da to na mlade ljubavnike nema efekta. Poseban tok priče je antagonizam između "montanjara", Crnogoraca, prikazanih u junačkoj pojavi Stanka (markantan Marko Pavlović), koji dolazi u pomoć komšijama Latinima i gradu Perastu, a "bacio je oko" i na lepu Katarinu... Zaneta literaturom, daleko ispred svog vremena i sredine, Katarina će svoju bajku platiti životom, što je neočekivani kraj za "marivodaž". I malo suviše drame za ovu lepu igru.

Mlade snage, Anja Pavićević i Luka Grbić vrlo uspešno su odigrali zaljubljeni par, pucali su od energije i zanosa, naročito Katarina, sa odličnom merom žara, bez koga bi ova predstava, koja samo dotiče motive Šekspirove "Bure", mediteranske komedije, studiju mentaliteta i muku roditeljstva u (uvek) teškim vemenima, bila samo simpatična. Andrijana Oliverić i Dejan Lutkić, roditeljski par, najslikovitiji su deo novog "Bokeškog D mola", i jedini slojeviiti, zabrinuti za svoje dete, a pritisnuti tradicijom i nastupajućim ratnim događajima. Nemanja Oliverić, Miloš Vlalukin i Branislav Platiša, različiti u kodiranom mentalitetu primoraca, suvereno su obavili svoj zadatak da budu Grad, njegov nacionalni i građanski puls. Katarinine drugarice, Anka (Lenka Petrović) i Senka (Jana Bjelica) pokazale su lepu istinitost predstavljanja ženskih stasavanja u patrijarhalnom društvu. Filip Stankovski, francuski oficir, govoreći pomalo i francuski, imao je zadatak da Renea učini različitim od uobičajene vojničke krutosti, i u tome je bio korektan.

Zašto ponovo "Bokeški D mol"? Zato što ljubavi uvek nedostaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna