SLIKARI POPOVIĆEVOG KRUGA: Galerija savremene umetnosti iz Niša gostuje u valjevskom umetničkom studiju

M. A. K.

15. 12. 2021. u 10:23

PRED valjevskom publikom, od večeras u 18 časova, u Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Mića Trnavac", naći će se dela iz kolekcije Galerije savremene likovne umetnosti iz Niša, kojom će biti predstavljena čitava jedna epoha razvoja naše likovne scene, na izložbi "Mića Popović i njegovi savremenici".

СЛИКАРИ ПОПОВИЋЕВОГ КРУГА: Галерија савремене уметности из Ниша гостује у ваљевском уметничком студију

Mića Popović "Gvozden istresa nos na peron železničke stanice" , Foto Studio Radovan Trnavac Mića

Još dok je prvi direktor niške Galerije bio Lazar Trifunović, Mića Popović je učestvovao u radu, a potom i prisustvovao otvaranju grupne izložbe Likovne kolonije "Sićevo 71", sa koje je otkupljena njegova slika "Mali crni doručak". Godinu dana potom njegova samostalna postavka u Umetničkom paviljonu u Tvrđavi, otvorena je emitovanjem govora Dobrice Ćosića (što je izazvalo političke reakcije, a za kolekciju je izabarano delo "Gvozden istresa nos na peron železničke stanice"). Na istom mestu imao je izložbu i 1990.

Postavku kojom se Galerija savremene umetnosti predstavlja u Valjevu, uz dela Miće Popovića, čine slike 24 autora, među kojima su njegovi prethodnici, vršnjaci i naslednici. U zbirku su dospela kao pokloni umetnika, otkupom sa njihovih samostalnih izložbi, ili su nastala na Likovnoj koloniji "Sićevo". Najstariji rad na izložbi je "Portret Zage" Pavla Vasića, nastao 1932. godine, a najmlađe su "Srdele" Petra Omčikusa, sa početka novog milenijuma.

Pavle Vasić "Portret Zage" , Foto Studio Radovan Trnavac Mića

Od stvaraoca, već afirmisanih u periodu između dva svetska rata, koji su "sačekali" Popovića, kada je stupio na likovnu scenu, na ovoj postavci su zastupljeni, uz Vasića, Peđa Milosavljević, Ivan Tabaković, Mihailo Petrov, Milenko Šerban, Cuca Sokić.

Neizbežni su i njegovi prijatelji i kolege sa fakulteta, sa kojima je odbegao i stvorio Zadarsku grupu - Bata Mihailović, Kosa Bokšan i pomenuti Petar Omčikus, kao i njima generacijski bliski Stojan Ćelić, Miodrag Protić, Mladen Srbinović, Božidar Prodanović, Zoran Pavlović, Boža Ilić, Gabor Silađi, Kosta Bradić. Iz niške Galerije, kao autore generacije koja ih je nasledila, odabrali su Olju Ivanjicki, Radomira Reljića, Bojana Bema, Miodraga Rogića, Momu Antonovića i Sinišu Vukovića.

- Izložba, s druge strane, potpuno potvrđuje Miću Popovića kao potpuno samostalnog autora osobenog misaono-emotivnog koda i etičkog kodeksa, budne kritičke svesti i jasnih percepcija prilika vlastitog vremena - ističe Milica Todorović, muzejski savetnik, u katalogu izložbe.

OPORI I TEŠKI PRIZORI

PIŠUĆI u katalogu o Popovićevom slikarstvu prizora, koje "živi u žiži svakodnevice" Todorovićeva, između ostalog primećuje:

- Svakodnevica na slikama Miće Popovića je surova, nenašminkana, opora, teška... to je svakodnevica radnika, seljaka, osoba naboranih lica, ljudi sa margina... istina koju je umetnik ogolio, svvestan da proklamovana načela humanističkog življenja do njih ne dopiru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu