IZLOŽBA "DELA" OD SREDINE DECEMBRA U GALERIJI "VASIĆ": Vek Aleksandra Tomaševića

M.A.K.

08. 12. 2021. u 19:18

POVODOM veka od rođenja Aleksandra Tomaševića (1921 - 1968),u Galeriji "Vasić" ( Kosovska 16) biće otvorena izložba "Dela", sa radovima iz dva poslednja ciklusa, koji predstavljaju vrhunski domet njegovog ukupnog opusa.

ИЗЛОЖБА ДЕЛА ОД СРЕДИНЕ ДЕЦЕМБРА У ГАЛЕРИЈИ ВАСИЋ: Век Александра Томашевића

Foto promo Galerija Vasić

To su dela prikazana na izložbama 1967.  u Galeriji Doma JNA i posthumno 1968. godine u Galeriji ULUS-a. Na prvoj je prikazao ciklus tempera na panelu, čije polazište je u ornamentici naših srednjovekovnih fresaka, a na njegovoj su bila izložena dela za koja su korišćeni drveni, geometrijski bojeni, elementi. I ovi radovi zasnovani na uzorima iz domaćeg srednjovekovnog nasleđa, ali su izvedeni modernim i savremenim slikarskim jezikom.

Prema rečima profesora Jerka Denegrija, u Tomaševićevom delu nije po sredi "povratak na staro" nego upravo njegovo "ostvarenje u modernom".  Radovi za izložbu pozajmljeni su iz privatnih kolekcija. Izložbu prati katalog sa tekstovima Jerka Denegrija i kolekcionara i ljubitelja umetnosti Dušana Milovanovića, kao i reprodukcije svih eksponata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)