SEĆANJE NA STRADANJA PIROTSKIH JEVREJA: U Jevrejskom kulturnom centru dokumentarac o holokaustu

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

28. 11. 2021. u 10:33

PROJEKCIJOM u beogradskom Jevrejskom kulturnom centru "Oneg šabat" (bivši Reks), dokumentarni film "Priča o višnji" autorke Emilije Lilić, započeo je život u bioskopima širom zemlje.

СЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊА ПИРОТСКИХ ЈЕВРЕЈА: У Јеврејском културном центру документарац о холокаусту

Foto Privatna arhiva

Ovo ostvarenje dobilo je prošle godine nagradu "Bdenje Jakova Orfelina" na festivalu dokumentarnog filma "Filmsko bdenje duše" u Sremskim Karlovcima. Projekcija se sprema i u Izraelu.

"Priča o višnji" posvećena je dr Tuviju Jusefoviću i spasavanju njegove porodice iz Pirota tokom Holokausta. Dr Jusefović je preminuo prošlog oktobra, u gradu Berševa, u Izraelu. Bio je neurohirurg u penziji, osnivač Neurohirurškog odeljenja u bolnici Soroka u ovom gradu, u pustinji Negev.

"Priča o višnji" je 15. novembra premijerno prikazana u Jevrejskom kulturnom centru, u prisustvu ambasadora Izraela, predstavnika Ministarstva kulture i mnogobrojnih gostiju.Prema rečima Emilije Lilić, rediteljke, dr Tuvi je bio jedan od poslednjih Sefarda iz Pirota. Svi pirotski Jevreji su u noći između 12. i 13. marta 1943. uhapšeni i sprovedeni u privremeni logor, gimnazijsku Sokolanu. Bilo ih je 178, a među njima i Rašela Jusefović sa četvorogodišnjim sinom Tuvijem.

Uhapšeni su poslati u zloglasni logor Treblinka i dugo se verovalo da posle martovske racije niko nije preživeo, osim 27 Jevreja, koje su hrabri Piroćanci uspeli da sakriju.

Foto Privatna arhiva

Među odvedenima bilo je mnogo dece, pa i Stela Avramović, najbolja drugarica Radmile Mijalković, koja govori u filmu o tom danu. Rašelu i Tuvija spasao je Rašelin prijatelj Radovan Nikolić, čiji se unuk Petar takođe pojavljuje pred kamerom.

Jevreja danas u Pirotu nema, a njihove kuće nalaze se, simbolično, u Jevrejskoj ulici.

- Kada smo, pre dve godine, posetili dr Tuvija u Berševi, rekao nam je pred porodicom i gostima: "Dragi Piroćanci, vi ste spasili mene i moju porodicu. Hvala vam!" Tada nismo očekivali da će "Priča o višnji" biti omaž njemu, ali i sam doktor je govorio: "Deco, i smrt je deo života" - kaže rediteljka.

Kako dodaje, tokom istraživanja posebno ih je impresionirala hrabrost Piroćanaca:

- Kao što su Piroćanci spasli više jevrejske dece i odraslih, tako može da se kaže i da je dr Tuvi, time što je sa roditeljima preživeo Holokaust, načinom na koji je živeo i stvaranjem mnogobrojne porodice, na naročit način spasio i sve nas! Zato je dobro što je ostala zapisana reč o vremenu kada su naši stari bili ljudi. Dobro je i što je cela ekipa pirotska: Miloje Nešić kao izvršni producent, Milan Petrović kao snimatelj i montažer, i Milan Panić, zadužen za grafički dizajn i muziku.

Dr Tuvija Jusefović, Foto Privatna arhiva

Inače, u Jevrejskoj ulici u Pirotu, nekadašnjoj Jevrejskoj mahali, raste drvo višnje, po kojoj je film dobio ime. Raste iz betona i godinama se bori za život u teškom okruženju.

Ono je preraslo u simbol života na mestu nekadašnje tragedije.

- U vremenima kada se istorija lako zaboravlja ili pogrešno iščitava i interpretira, ostaje ovaj film da nas podseća na strahote Holokausta iz perspektive jedinke i upozorava da ne smemo dozvoliti da se istorija ponovi. Verujemo da na neki volšeban način duše naših sugrađana, Jevreja, procvetaju svakog proleća u cvetovima višnje. Među njima je i cvet dragog dr Tuvija - poručuje Emilija Lilić.

PRAVEDNIK BEZ MEDALjE

RADOVAN Nikolić (na slici), koji je spasao dr Tuvija i njegovu majku, bio je pripadnik NOP u Pirotu. Spasao ih je tako što je obukao žandarmsku uniformu, ušao u Sokolanu i od Bugara izdejstvovao oslobođenje Tuvija i Rašele. Organizovao je njihovo prebacivanje do sela Zvonce. Posle rata Radovan je obavljao više odgovornih funkcija u Titovoj Jugoslaviji.

Foto Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)