ZBOG KNJIGE IZBAČEN IZ UDRUŽENJA KNJIŽEVNIKA: Članovi Upravnog odbora UKS "presudili" pesniku i esejisti Mići Cvijetiću

Dragan Bogutović

18. 11. 2021. u 07:40

KAKO "Novosti" nezvanično saznaju, većinom glasova članova Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije, pesnik, esejista i putopisac Mićo Cvijetić izbačen je iz ove asocijacije!

ЗБОГ КЊИГЕ ИЗБАЧЕН ИЗ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА: Чланови Управног одбора УКС пресудили песнику и есејисти Мићи Цвијетићу

Foto Z. Jovanović

Povod je njegova knjiga "Lica i obrazine", označena kao - pamflet. To je epilog dugog sukoba između ovog pisca i uprave koji je započeo februara prošle godine.

Tada je, neočekivano i brzopotezno, Cvijetić, četiri meseca pre isteka trećeg mandata, smenjen sa mesta glavnog i odgovornog urednika "Književnih novina", glasila UKS, na čijem je čelu bio gotovo deceniju i po. Bio je to povod za oštru polemiku na stranicama "Večernjih novosti".

Dragan Mraović, Foto P. Milošević

U obrazloženju svoje jednoglasne odluke, UO je, između ostalog, naveo konstantan pad prodaje "Književnih novina" u poslednjih šest godina, mnogobrojne prigovore i pisaca i čitalaca na vrstu i kvalitet sadržaja glasila, odbijanje saradnje Redakcije sa UO, neprihvatanje da se uvedu komercijalne strane, kao i koncepcijske razlike u načinu tretiranja društvenih i kulturnih tema.

Kao konkretan povod za "odstrel" Cvijetić je naveo to što tekst o knjizi Gorana Vesića "Knjiga o Beogradu" nije objavljen na udarnom mestu u listu, kao što mu je sugerisao predsednik UKS Milovan Vitezović. Svoje viđenje čitavog slučaja, kao i svojih uredničkih godina u "Književnim novinama" Cvijetić je dao u knjizi "Lica i obrazine", koja je objavljena pre pola godine. U njoj se autor, ne birajući reči razračunava sa upravom UKS, ispisijući i ovo:

Mićo Cvijetić,Foto A. Stevanović

"Sa toliko nakupljene žuči, primenjujući silu, obest i bahatost, jednog su bezobzirno svrgnuli i odstranili, jer im je odavno bio trn u oku i žulj u cipeli. Operativci prvog književnog ešalona i oholi gospodari, operaciju su izveli mučki, iza leđa, kakva priliči prevejanim majstorima ovakvih poslova."

Foto Arhiva

U knjizi je autor naveo da je odluku o njegovoj smeni doneo "prezidijum" u sastavu: Milovan Vitezović, Miloš Janković, Dragan Mraović, Novica Sovrlić, Goran Đorđević, Vidak Maslovarić, Adam Puslojić, Gordana Vlajić, Živorad Ajdačić, Petar Žebeljan i Selimir Radulović, dok je glavni inicijator Cvijetećeve smene iz "Književnih novina" Lune Levajac, predsednik Nadzornog odbora UKS.

Ističući da je Cvijetić predložen za isključenje iz UKS na osnovu članova 11 i 12 Statuta Udruženja u kojima stoji da "član može biti isključen iz UKS ukoliko izvrši težu povredu ciljeva i zadataka UKS i nanese UKS moralnu ili materijalnu štetu", Dragan Mraović, član UO, za naš list kaže:

- Zbog pamfleta "Lica i obrazine" protiv UKS tražio sam i lično da se Cvijetić isključi iz UKS. U tom pamfletu su brojne neistine i teške uvrede i kvalifikacije na račun UKS. Naravno i klasične laži lako materijalno dokazive. On, da ima imalo "obrazine", istupio bi iz našeg članstva. Ne pamtim da je iko u istoriji UKS učinio tako nešto ljigavo protiv UKS. Ne radi se ovde o ocenama našeg rada, već o teškim lažima o radu UKS i o uvredama na račun naših članova, čak i onih koji su ga uvek i samo štitili, a koje idu do kvalifikacija uličarskog nivoa koji nije ni za kafanu. Inače, kakav je ishod glasanja zvanično još ne znam, jer očekujem potpisani zapisnik.

"Prognani" Cvijetić za naš list kaže da "drugačiji ishod nije ni očekivao od upravljačkih književnih veterana koji decenijama samo menjaju upravljačke funkcije i kod kojih etička načela, književno delo i ljudska reč ne stoje u ravnoteži".

- Na njihove sramne obde odgovorio sam celom knjigom "Lica i obrazine", oštro i argumentovano, kojoj ne mogu ni pera odbiti. Umesto da knjigom na knjigu, ili na drugi primeren način reaguju, takav intelektualno-kritički pristup su izbegli. Lakše je ponovo preko kolena, zahteva manji napor. Politbirovski, uz sadejstvo političkih komesara. Što većini presuditelja i nije bilo teško. S obzirom na godine, nekima je imanentno takvo iskustvo. I blistavo su ga primenili. Pod njihovom književnom sudanijom, od 1969. godine prvi put je smenjen jedan urednik "Književnih novina". Sa novim trijumfom, izgon i iz Udruženja književnika Srbije. Aferim, majstori! Čime ćete se proslaviti! Koliko znam, to se slučilo prvi put u njegovoj časnoj istoriji, obrascu demokratije i slobode. Koju adresu visoko cenim i poštujem, ali dok su takvi vitezovi na njenom čelu, tu mi i nije mesto.

Udruženje književnika Srbije, Foto Z. Jovanović

Ni najbolji poznavaoci književnih prilika ne mogu pouzdano da potvrde kada je poslednji put neko izbačen iz Francuske 7. Kako nam je rečeno, to se dešavalo pre više decenija, a tada je razlog bio piščev boravak u zatvoru ili neoobjavljivanje nove knjige u roku od dve godine, kako je nalagao tadašnji pravilnik UKS.

PODRŠKE I OSPORAVANjA

U knjizi "Lica i obrazine" Cvijetić je naveo i pisma podrške koje je dobio od pisaca, ali i onih koji su odobravali njegovu smenu. Među onima koji su kritikovali njegov prisilni odlazak iz "Književnih novina" bili su Mirko Magarašević, David Kecman Dako, Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac, Miroslav Todorović, Ljubiša Đidić... dok je Zoran Radisavljević, u znak protesta, podneo ostavku na mesto člana redakcije "Književnih novina".

BONUS VIDEO: 

Glogovac je pogrešio fakultet, ali je tu grešku, na sreću, ispravio

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a