VERUJEMO LI DANAS U ČUDA? Sutra premijera filma "Nebesa" reditelja Srđana Dragojevića o savremenim izazovima hrišćanstva

A. POPADIĆ

16. 11. 2021. u 12:33

DUGOOČEKIVANI film reditelja i scenariste Srđana Dragojevića "Nebesa", nakon svetske premijere na festivalu u Lokarnu, imaće svoju srpsku premijeru sutra u dva bioskopa - "Sinepleksu Galerija" u 19.00 i "Kombank dvorani" u 20 časova - a potom će se naći na redovnom repertoaru.

ВЕРУЈЕМО ЛИ ДАНАС У ЧУДА? Сутра премијера филма Небеса редитеља Срђана Драгојевића о савременим изазовима хришћанства

Srđan Todorović, Nela Mihailović, Nataša Marković i Srđan Dragojević, Foto Tanjug

Ova neobična filmska alegorija sa elementima crne komedije bavi se izazovima hrišćanstva u postsocijalističkom društvu, ispričana u tri poglavlja, tokom tri dekade savremene istorije. Kroz priče smeštene u 1993. 2001. i 2026. godinu, pratimo šest glavnih junaka čije su sudbine određene božjim čudima.

- "Nebesa" su kompleksan film, ali teško je i napraviti jednostavan film o nekim suštinskim pitanjima, o hrišćanstvu, veri. On postavlja brojna pitanja, ali ne nudi jednoznačne odgovore i to je možda najbolje, jer podstiče na dijalog. Izuzetno respektujem vizuru duhovnika, moja rođena sestra je monahinja, za nju su "Nebesa" hrišćanska komedija, dok su za mene, možda pre hrišćanska alegorija - kazao je Dragojević na konferenciji za novinare, najavljujući svoj novi film.

Reditelj dodaje da je vodio računa da "u filmu ne postoji nijedan blasfemičan ugao, nikakvo nipodaštavanje hrišćanstva i vernika".

- Ovakve, važne teme nose veliku odgovornost za svakog autora. Naročito jer se obraća raznorodnoj publici, i vernicima i ateistima. Neka pitanja u filmu su mi bila posebno važna, poput onog kako se čudo doživljava danas, da li je svako čudo od Boga, potom pitanje greha, oprosta, žrtvovanja - objašnjava Dragojević.

Uloge u ovom nesvakidašnjem filmskom ostvarenju poverene su Goranu Navojcu, Kseniji Marinković, Bojanu Navojcu, Nataši Marković, Neli Mihailović, maloj Sani Kostić, Milošu Samolovu, Srđanu Žiki Todoroviću...

"Nebesa" su prvi srpski film koji je nastao kao koprodukcija svih šest zemalja eks Jugoslavije: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, uz podršku ARTE televizije, nemačkog MDM fonda i "Euroimaža".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri