MOĆ SRPSKOG SIMBOLIZMA: Predstavljaju izložbu "Život - San - Smrt"

J. SIMIĆ

05. 11. 2021. u 14:07

NEKE umetničke izložbe vide se jednom u životu. Takva je postavka "Život - San - Smrt.

МОЋ СРПСКОГ СИМБОЛИЗМА: Представљају изложбу Живот - Сан - Смрт

Marko Murat, "Dah dubrovačkog proleća", Foto Galerija Matice srpske

Evropski okviri srpskog simbolizma", koju zajednički realizuju Galerija Matice srpske i Narodni muzej u Beogradu, a svečano će je večeras (19.00) u Novom Sadu otvoriti ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Jedinstvenu priliku da na jednom mestu vide 77 radova iz 17 umetničkih kolekcija simbolizma, a reč je o umetničkoj epohi s kraja 19. i početka 20. stoleća, publika će imati privilegiju da, sve do 31. januara naredne godine, na jednom mestu pogleda najreprezentativnija dela ovog slikarskog pravca.

Najavljujući ovaj svojevrsni likovni spektakl, upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski je sasvim iskreno rekla juče novinarima da je ovo najposebniji dan u poslednjoj deceniji koliko je ona na čelu Matičine galerije. Ova postavka pripremana je dve godine.

Autori izložbe, dr Snežana Mišić, muzejska savetnica GMS i dr Igor Borozan, profesor na Odseku za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, kroz odabir umetničkih dela iz nacionalnih i evropskih muzejskih i privatnih kolekcija priredili su izložbu tematski raznoliku koja dočarava poetiku srpskog simbolizma i potvrđuje da je naša likovna kultura integralni deo evropske umetnosti.

Anastas Bocarić, "Kraljević Marko i vila", Foto Galerija Matice srpske

Mada je za većinu srpskih, odnosno južnoslovenskih umetnika, simbolizam bio samo epizoda u umetničkom stvaranju, mnogi od njih poput Đorđa Krstića, Nadežde Petrović, Vlaha Bukovca, Paje Jovanovića, Marka Murata, Paška Vučetića, Ivana Meštrovića, stvorili su vrhunska dela simbolizma, koja su na ovoj izložbi predstavljena zajedno sa slikama Stevana Aleksića i Leona Koena u čijem stvaralaštvu je ovaj umetnički pravac našao svoj najpotpuniji i najčistiji izraz.

- Na novo poimanje sveta krajem 19. veka ponajviše su uticale ideje filozofa Fridriha Ničea i Frojdova teorija arhetipova kolektivno nesvesnog. Za simboliste, mit je bio polazna tačka za vizuelizaciju unutrašnjeg sveta čoveka, njegove psihe, nagona želja i strahova - kazao je Borozan.

Pored reprezentativnih ostvarenja nacionalnih umetnika, poseban kuriozitet predstavljaju dela vodećih evropskih umetnika simbolizma poput Gistava Moroa, Franca Štuka, Odilona Redona, Adolfa Hiremi-Hiršla, Rudolfa Jetmara, Eduarda Vajta i drugih, koja su za ovu priliku stigla iz čuvene bečke Galerije "Belvedere" i iz hrvatskih muzeja iz Zagreba i Osijeka. Za izložbu su pozajmljena i dela iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja Jugoslavije, Jevrejskog istorijskog muzeja, Doma Jevrema Grujića, Muzeja iz Zrenjanina i Smedereva, Zadužbine Karađorđevića na Oplencu, Pravoslavne eparhije...

Stevan Aleksić, "Umetnik u ateljeu", Foto Galerija Matice srpske

Dr Snežana Mišić naglasila je da su slike raspoređene u devet tematskih celina kako bi se publika upoznala sa ključnim temama simbolizma, a to su: život i smrt, tajni svet snova, preispitivanje sopstva, potraga za mitom, individualna religija i nova spiritualnost, fatalna žena, panteistička vizija sveta, nacionalna mitologija i univerzalno stradanje.

Ova jedinstvena postavka biće i deo programa Evropske prestonice kulture kojom će se Novi Sad cele naredne godine dičiti predstavljajući svoje najviše kulturne domete.

PSIHOLOZI, FILOZOFI, MUZIČARI

U NAREDNA tri meseca, koliko će trajati izložba, u Galeriji Matice srpske biće priređeno 16 stručnih predavanja. Predavači će biti istaknuti istoričari umetnosti, psiholozi, filozofi i muzičari.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista