SRPSKI AGENTI U BORBI SA NEVIDLJIVIM NEPRIJATELJEM: "TV Novosti" na snimanju treće sezone popularne serije "Državni službenik"

JELENA BANjANIN

07. 11. 2021. u 15:00

ČIM je ekipa "TV novosti" kročila u neveliko zdanje, gustim granama skriveno od radoznalih pogleda, na mermernom podu dočekao nas je veliki okrugao znak Bezbednosno informativne agencije.

СРПСКИ АГЕНТИ У БОРБИ СА НЕВИДЉИВИМ НЕПРИЈАТЕЉЕМ: ТВ Новости на снимању треће сезоне популарне серије Државни службеник

Milan Marić, Foto Irena Canić

Ljubazna recepcionerka nas je ispratila do lifta, koji može da pokrene samo odgovarajuća kartica. Vrata lifta se zatvaraju i pomišljamo da se zaista nalazimo u zgradi tajne državne službe. Na setu smo popularne akcione krimi-drame "Državni službenik", gde je u toku snimanje treće sezone. U ranijim ciklusima kancelarije BIA bile su smeštene u beogradskom Centru Sava, a sada imamo priliku da zavirimo u novo radno okruženje poznatih srpskih tajnih agenata. I ono što službenike očekuje izvan ovih zidova potpuna je novina - po prvi put će se suočiti sa nevidljivim neprijateljem.

Okosnica novih 12 epizoda, koje su pisali Vladimir Kecmanović i Staša Bajac, biće korona virus. Nastavak "Državnog službenika", ponovo u režiji Miroslava Lekića i Ivana Živkovića, biće sniman u Beogradu, ali i u Istanbulu. Emitovanje serije autora Predraga Gage Antonijevića i Dimitrija Vojnova planirano je sledeće godine na kanalu Superstar TV.

- Serija se bavi samim početkom korone, kada nismo znali šta nas čeka. Ima tehničkih detalja koji su komplikovani, jer smo tada imali lokdaun i ulice su bile mnogo praznije nego sada. Pokušavamo realno da dočaramo to vreme, ali nije lako zaustavljati saobraćaj.

Verujem da će gledaocima pored osnovne priče biti zanimljiv i taj mali podsetnik na vreme u kome smo svi bili u većoj panici nego što smo sada, upravo zbog neizvesnosti koju je bolest nosila. Zanimljivo je što još ne znamo šta će biti odgovor na koronu, kao što ni tokom serije nećemo taj odgovor uspeti da dobijemo - objašnjava reditelj Miroslav Lekić.

Naši stari znanci iz BIA ipak će se uhvatiti u koštac sa bolešću i stići čak do istočne granice Evrope.

- U Istanbulu će se odvijati dve epizode. Do sada nam je glavni objekat bio Beograd, a ovog puta idemo u Istanbul da sedam dana snimamo. Taj grad je ekstremno atraktivan, pre svega vizuelno, a i po tome što je središte puteva istoka i zapada, gde se mnogo toga dešava, pa smo ga uvukli u našu priču - kaže Lekić.

Žarko Laušević, Foto Irena Canić

U nastavku ćemo videti sve glavne junake jer, kako reditelj šaljivo ističe, niko za sad nije poginuo, ali i nova i stara lica.

- Vraćaju nam se neki glumci iz prve sezone, čiji likovi su drugu proveli u zatvoru. Pre svih Igor Đorđević, odnosno Hamed, koji ponovo ima veliku ulogu u serijalu. On je stari novi lik i biće konekcija sa Istanbulom i cela tamošnja priča je povezana sa njim. Svi novi intrigantni likovi su stranci. Imamo turske i američke glumce, koji će osvežiti glumačku ekipu. U ovom trenutku pregovori još traju, pošto tek u decembru snimamo u Istanbulu. Možda će biti prijatnih iznenađenja, jer su glumci sa kojima se dogovaramo veoma poznati našoj publici - otkriva Lekić.

Iznenađenje je bilo i zateći glavnog junaka, Lazara Stanojevića, u kancelariji, pa nam Milan Marić objašnjava da je to nužnost koju njegov lik mora da poštuje.

- U drugoj sezoni, Lazarev najveći problem je što je bio van službe. Koliko god bio ljut i besan, njegovo povlačenje je bilo osveta sebi samom, jer Lazar bez tog posla ne može.

Marko Baćović Milena Radulović i Danica Radulović, Foto V. Danilov

Delimično je namirio vendetu, koju je sam sebi zadao, i raskrstio sa nekim ljudima iz službe. Desile su se promene i direktori više nisu oni koji su bili, ali odgovornost sada prelazi na mlađu generaciju - Bakrača i Stanojevića. Neće Lazar nužno doći na mesto onih koji su otišli, ali mu se menja pozicija i oseća teret koji ranije nije. Dobili su ono što su tražili, sada ćemo videti šta će sa time. Lazar ima još neke nerazjašnjene odnose, ponajviše privatne, ali i drugi izazovi se stvaraju unutar ove situacije koja kosi. Kao i svima nama, korona je našim junacima donela promene na svim poljima. Od brige za najbliže i za sebe do haosa u kome morate odjednom da se bavite nečim za šta niste sanjali da će da se desi - priča nam Marić i duhovito objašnjava šta će biti zadatak državnih službenika.

- Da uhapse koronu. Postoji milion i jedan zadatak koji moraju da urade u pokušaju da reše situaciju sa koronom. Zaplet je jednostavan, jer je sve stalo, kao i u stvarnosti, ali iza toga se krije mnogo komplikacija. Kada misliš da je lako rešiti probleme zato što cela zemlja stoji, shvataš da je još teže, jer ima sve više novih sila, interesa, tuđih vendeta...

Igor Đorđević, Foto Irena Canić

Više o zapletu otkriva nam Danica Radulović, čija je junakinja, analitičarka Savić, u velikoj nedoumici.

- Ona je vrlo uplašena, u dilemi je kome da se prikloni i koja strana je ispravnija. Da li da ide zakonskim linijama ili slobodnijim? Cilj je isti, pomoć zemlji i bolnicama, kao i nabavka respiratora i opreme. Kako to da se sprovede u situaciji koja je na početku korone bila haotična, kad nije bilo ni maski? I kako uvek biva, pa i u "Državnom službeniku", u sve se uključuju svetske sile, i Rusi i Amerikanci, a bogami i Kinezi. Mi balansiramo, kao i uvek u toj igri, čija tema je ovoga puta korona, taj nevidljivi neprijatelj koji nam već godinu i po veoma smeta. Ne bih da odajem tajne, ali tu je i šverc, a pojaviće se kineski naučnik, koji je vrlo bitan za tok radnje - kaže Danica Radulović.

Na hodniku srećemo Marka Baćovića, koji kratko objašnjava da se nove drame dešavaju svakog trenutka i da Đurović pada u nova iskušenja.

- Biće veoma napeto, jer je tema aktuelna, a radnja se dešava i ovde i u inostranstvu. Kroz likove nas, takozvanih kancelarijskih moljaca samo se iščitavaju neke okolnosti u kojima se nalaze operativci, a koje su zapravo bitne za pravu akciju i triler.

Na posebnom iskušenju biće mladi šef službe, Mirko Bakrač, koga igra Radovan Vujović.

- Svetska politika je strašno složena i prljava igra, kao što možemo da vidimo. Veliki se bore između sebe, mali su kolateralna šteta, žrtve, figure koje se upotrebljavaju u određenom trenutku. Kako se u našem narodu kaže, i nad popom ima pop. Bakrača je neko doveo na položaj, i postoje mnogo stariji, iskusniji, ozbiljniji igrači. Sve to treba pomiriti i mislim da je to njegova najveća borba. Bakračev najveći privatni i poslovni izazov biće pokušaj da stvori odnose zasnovane na poverenju i da ima na koga da se osloni. Videli smo u prethodnoj sezoni da je Bakrač pomogao Lazaru u ključnim situacijama. Oni jesu tandem koji ima uzajamno poverenje, ali u tom poslu sve je vrlo brzo podložno promenama - zaključuje Vujović.

Nebojša Dugalić, Foto Irena Canić

Jaka glumačka podela

U NOVOJ sezoni glavne uloge tumače i Vaja Dujović, Žarko Laušević, Milena Radulović, Ljubomir Bulajić, Marta Bjelica, Petar Benčina, Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Nina Nešković, kao i zagrebački glumac Frano Mašković, koji igra novog junaka, doktora Ivana.

Vaja Dujović, Foto Irena Canić

U planu još dve sezone

NAJVEĆA brazilska striming platforma, Globoplay, otkupila je za prikazivanje prvu i drugu sezonu "Državnog službenika".

- Prodaja u Brazilu, koja će povući i ostatak latinoameričkog tržišta, istovremeno je i finansijski i kreativni stimulans, pošto se kod nas snima mnogo serija. To je potvrda da serijal nije samo ovde interesantan, nego da su problemi koje otvaramo i način na koji ih tretiramo razumljivi širom sveta. U prvoj sezoni glavna tema su bili emigranti, u drugoj medijska manipulacija u političke svrhe, a ove je korona. Priča ide svojim tokom, a trebalo bi da se rade još dve sezone - otkriva reditelj Miroslav Lekić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni