APIS I ALEKSANDAR: Roman o dvojici vršnjaka koji su obeležili modernu istoriju Srbije

D. B. M.

25. 10. 2021. u 14:51

U NOVOM romanu "Apis i Aleksandar" Nenad Novak Stefanović piše o dvojici vršnjaka koji su obeležili modernu istoriju Srbije. Zahvaljujući mnoštvu novih podataka o Dragutinu Dimitrijeviću Apisu i Aleksandru Obrenoviću, ova knjiga otkriva koliko su njihovi životi bili duboko isprepleteni i zašto se mogu nazvati Kainom i Aveljem srpske politike.

АПИС И АЛЕКСАНДАР: Роман о двојици вршњака који су обележили модерну историју Србије

Laguna

Pored dvojice protagonista, roman se posebno osvrće i na ulogu koju su jake žene imale u ovom turbulentnom periodu naše istorije, kao i na njihove proračunate, iskrene ili sasvim divlje ljubavi prožete uzavrelim političkim strastima.

Ne samo da je pouzdani vodič kroz splet vojnih i diplomatskih zavera koje su dovele do kobne noći 29. maja 1903, ovaj roman i uveliko razbija ustaljene predstave o epohi Obrenovića i prevratu koji je odredio sudbinu Srbije do današnjih dana.

- Ovo je roman-dokument - rekao je autor. - Sve što je u njemu izneto je tačno, to su provereni istorijski podaci iz javnih i privatnih arhiva, svedočenja naslednika znamenitih ličnosti, kao i iz memoarskih knjiga. Tako da je to hibridni žanr. Pisao sam ga kao triler u kojem se već na početku zna ubica. Tim pre je to izazov za pisca - kako da održi napetost kada se zna ishod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)