ULICOM TARKOVSKOG: Goran Radovanović o poseti "Mosfilmu" i planovima za snimanje "Bauka"

A. POPADIĆ

21. 10. 2021. u 09:25

POZNATI reditelj Goran Radovanović trenutno "bije bitke" na više frontova. Nedavno se vratio iz Rusije gde je posetio studije čuvenog "Mosfilma" koji će biti njegov koprodukcioni partner na budućem igranom filmu "Bauk".

УЛИЦОМ ТАРКОВСКОГ: Горан Радовановић о посети Мосфилму и плановима за снимање Баука

Foto Privatna arhiva

Već za desetak dana ponovo se vraća u Rusiju, gde će na festivalu u Sankt Peterburgu 1. novembra svetsku premijeru imati njegov novi film "Čekajući Handkea". A u pauzi između ruskih gostovanja, Radovanović će u Madridu, na Trećem ciklusu srpskog filma španskoj publici u nedelju, 24. oktobra, predstaviti svoje nagrađivano ostvarenje "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali".

- Put u Moskvu je bio poslednja faza dogovora sa "Mosfilmom" koji je koproducent mog filma o bombardovanju Srbije "Bauk". Posetio sam njihov studio kako bih se upoznao sa mogućnostima rada, koje su beskonačne, posebno po pitanju tona i slike, što je nama najvažnije. Jer, u ovom filmskom studiju radićemo komponovanje i snimanje muzike, sa izvođačima, u velikom tonskom studiju, potom finalni miks i kompletnu postprodukciju slike. Imamo potpisan predugovor, a uskoro nas očekuje finalizacija dogovora - kaže, za "Novosti", Goran Radovanović čiji je vodič kroz "Mosfilm" bio direktor, poznati reditelj Karen Šahnazarov.

Peter Handke u Velikoj Hoči, Foto Privatna arhiva

Srpski autor bio je smešten u okolini "Mosfilma" koja je, kako nam prenosi, sva u znaku bogate istorije.

- Ulice nose ime Pudovkina, Pirieva, Tarkovskog... To je, istovremeno, dirljiv susret i sa tradicijom velikog studija, ali i sa velikom sovjetskom i ruskom kinematografijom.

Saradnja sa čuvenom kućom, prva u dugačkoj istoriji "Mosfilma" sa nekim srpskim ostvarenjem, osim velikih tehničkih mogućnosti za postprodukciju, otvara i veliko tržište.

- Zahvaljujući našem koproducentu, "Bauk" će imati distribuciju u svim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, a biće i na njihovoj platformi. To je jedna veličanstvena platforma, na kojoj se nalaze restaurirana i digitalizovana sva značajna ostvarenja "Mosfilma", od Ejzenštajna, Tarkovskog, i drugih velikana sovjetskog filma.

SUSRET SA MIHALKOVOM

TOKOM boravka u Moskvi Radovanović je pozvan na predstavu "12" koju je režirao Nikita Mihalkov, a potom su dvojica sineasta provela nekoliko dana u neformalnom druženju.

- "12" je jedna veličanstvena predstava koju Mihalkov planira da dovede i ovde u Beograd. U društvu njegovog prijatelja i poslovnog saradnika, Srbina Stanislava Popovića, razgovorali smo o mnogim temama, pa i o filmu "Bauk".

Foto Privatna arhiva

Snimanje filma "Bauk", koji je naslov preuzeo iz Geteove pesme (u prevodu Alekse Šantića), počeće na proleće 2022. godine.

- Prvi dan snimanja biće 24. mart, simbolično, na prvi dan bombardovanja, trajaće osam nedelja, do početka juna. Kasting je pri kraju. Glavnu žensku i mušku rolu igraće Jovana Stojiljković i Vojin Ćetković, tu je i Ljubomir Bandović, a uskoro počinje kasting za ulogu osmogodišnjeg dečaka, koji je zapravo glavni junak filma. Scenograf "Bauka" je Vladislav Lašić, direktor fotografije Igor Šunter. Veći deo filma biće snimljen u Beogradu, a manji deo na lokacijama istočne i zapadne Srbije, kao i u Deliblatskoj peščari - objašnjava Radovanović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

A dok čeka da padne prva klapa novog filma, za koji i dalje traži nevelika sredstva kako bi zatvorio finansijsku konstrukciju, reditelj se vraća u Rusiju, gde će prisustvovati svetskoj premijeri svog dokumentarnog filma "Čekajući Handkea" na 31. Filmskom festivalu "Poruka čoveku" u Sankt Peterburgu. Film o književnom, ali i životnom junaku ljudi Velike Hoče pred srpskom publikom naći će se na predstojećem Festu. Reditelja pitamo da li je nobelovac video film?

- Jeste i veoma mu se dopao. Nakratko smo se sreli u Andrićgradu, gde mu je Kusturica prikazao film. Nadam se da ćemo Handkea ugostiti na beogradskoj premijeri, na Festu - zaključuje Radovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!