"PESNICA" PROTIV RUSIJE I SAD: Finski glumac Hanu-Peka Bjorkman, zvezda serije "Senke", otkriva sve o drugoj sezoni špijunskog trilera

NIKOLA DRAŽOVIĆ

24. 10. 2021. u 15:46

SERIJA "Senke", čiju drugu sezonu pratimo na kanalu Epik drama (četvrtkom u 21.00), na male ekrane donela nam je uzbudljiv špijunski triler, ali i priliku da iz naših fotelja otputujemo u samu zoru Hladnog rata i saznamo nešto više o burnoj prošlosti Finske.

ПЕСНИЦА ПРОТИВ РУСИЈЕ И САД: Фински глумац Хану-Пека Бјоркман, звезда серије Сенке, открива све о другој сезони шпијунског трилера

Foto Vijasat

U periodu posle Drugog svetskog rata, ova zemlja na severu Evrope bila je interesna sfera obe strane - istoka i zapada. I baš ta teritorija poslužila je kao poligon za razračunavanje velikih, pre svega Rusije i SAD. "Senke" nam u drugoj sezoni donose nove avanture članova tajne organizacije "Pesnica" čiji je jedini cilj da u tom ratu interesa svojoj zemlji obezbede slobodu.

U ekskluzivnom razgovoru za TV Novosti, jedan od najcenjenijih finskih glumaca, Hanu-Peka Bjorkman, čiji je junak Džordž Jitoli, u seriji na čelu "Pesnice", otkriva nam koliko su "Senke" bazirane na stvarnim događajima, kao i koju je cenu Finska morala da plati za svoju samostalnost.

- Istu onoliku koliku su morale da plate sve zemlje na međi istoka i zapada. Među njima i vaša. Ta cena se ne meri u novcu, ili joj to nije najvažnija merna jedinica. Mnogo bitniji su svi životi izgubljeni u ratovima, i vreme koje nam niko ne može nadoknaditi. "Senke" prate finsku istoriju, ali one nisu istorijski udžbenik. Naravno, videćemo i neke stvarne događaje, ali cilj svake serije je, pre svega, da zabavi - poručuje na početku razgovora za TV novosti Bjorkman, dodajući da ga je ovom projektu pre svega privukao sam žanr političkog trilera, kao i dobro razrađeni likovi.

Serija "Senke", Foto IMDb

Ko je Džordž? Ime mu zvuči prilično američki.

- To je zbog toga što se na finskom jeziku njegovo ime izgovara drugačije, mekše, ali kako su "Senke" međunarodni projekat, odlučili smo se za tu internacionalnu varijantu njegovog imena. Džordž je čovek tajni. Verovatno već znate za sva njegova lica i to da on rukovodi tajnom organizacijom "Pesnica". Reč je o nekome ko je upleten u najviše slojeve društva i krugove političe moći. On poteže konce u svim pravcima. Ima veoma mračnu i manipulativnu stranu koju vešto prikriva svojim odličnim društvenim veštinama. Ono po čemu će se druga sezona razlikovati u odnosu na prvu je to što je Džordž sada suočen sa mnogo pretnji i opasnosti koje ga vrebaju iz same organizacije kojom upravlja. To ga dovodi do pucanja. Tako ga na početku novog ciklusa zatičemo u mentalnom, ali i fizičkom rastrojstvu jer mu se tokom borbe za moć značajno pogoršalo zdravstveno stanje. Koliko god da je bio moćan na početku serije, sada je izložen ogromnom stresu i nalazi se u velikom problemu.

Prvi cilus "Senki" dobio je odlične kritike. Serija je prodata u više od 40 zemalja. Čime će to "Senke" u nastavku parirati same sebi kako bi prevazišle ovaj uspeh?

- U drugoj sezoni ima mnogo više akcije. U karijeri nisam imao mnogo takvih rola koje su pred mene stavljale neki poseban fizički izazov. Iskren da budem, baš i nisam neki tip glumca za superheroja. Moje scene akcije više izgledaju kao dobra komedija. Cela ekipa na setu se prilično slatko ismejala mojim gegovima.

Možete li podeliti sa nama neku od tih anegdota?

- Da, mislim da su ti pehovi krenuli već od prve scene koju sam snimao. Trebalo je da pucam kroz zatvorena vrata u špijuna sa druge strane. I zatim da nogom razvalim ta vrata. Međutim, kada sam digao nogu da udarim vrata, Pantalone su mi pukle, ali što je najgore, ja se tu nisam zaustavio. Svom silinom sam šutnuo vrata tako da su ona pri otvaranju udarila u zid sa druge strane, i razbila prekidač za svetlo. Tada je na celom setu nestalo struje jer je pregoreo osigurač. Još se sećam kamermanovog smeha u tom mrklom mraku.

Sve je delovalo kao scena iz onih klipova koje gledamo na Jutjubu.

Serija "Senke", Foto IMDb

Šteta je što nemate sve te scene sa snimanja na internetu...

Da, to bi bila neprocenjiva riznica gluposti (smeh). Takođe, bila je i jedna scena kada je trebalo sa pištoljem zadenutim za pojas pantalona da strčim niz stepenice. Ja sam zamislio tu scenu tako da u kadru izgledam stvarno opako i preteće. Međutim, usred tog trka pištolj je nekako skliznuo sa mog pojasa, upao mi u pantalone i niz nogavice se stropoštao na pod. To je bilo urnebesno. Čoveku je zaista teško da pomisli da bi neko tako nešto mogao da uradi namerno. Kada sam ja na setu, zabava je zagarantovana. Nepisano je pravilo da što se od mene više zahteva da budem normalan i ozbiljan, to mi se događa više neverovatnih situacija.

Šta nam još donosi druga sezona serije?

- Druga sezona je za mog Džordža stvarno donela ozbiljno veliki životni izazov. Kao da je svako tlo na koje pokušava bezbedno da se prizemlji stvoreno od najtvrđeg kamena. U nastavku ćemo videti ono što je očekivano za svaku zemlju bez snažnog nacionalnog identiteta, koja se upravo izborila za svoju slobodu. "Pesnica" polako počinje da puca po šavovima. Sustižu je kletve unutrašnje razjedinjenosti. Džordž je svestan aktivnosti frakcija koje su mahom uperene protiv njega. Suočen je sa jačanjem gerilske grupe "Bes braće". Rađaju se opasne i pogubne ideje, a najgora je svakako čist revanšizam.

Pobunjenici sada žele potpunu slobodu, ali i rat sa Rusijom. Priželjkuju oslobođenje bivših finskih teritorija i stvaranje velike Finske, što ne može proći bez nove prolivene krvi.

Koliko je ova tema bliska mlađim generacijama u Finskoj? Jesu li mladi u vašoj zemlji upoznati sa prošlošću svoje domovine?

- Predsednik Kekonen, koji je predsednik Finske i u našoj seriji, vladao je od 1952. do 1982. U principu, tokom čitavog detinjstva on je bio jedini predsednik za kog sam znao.

Pamtim ga kao jaku i autoritativnu osobu, a zanimljivo je da su ga tako doživela i moja deca kada smo u doba kada su oni bili tinejdžeri otišli u obilazak Kekonenovog muzeja.

Ipak, čak ni ja nisam znao mnogo detalja iz naše istorije. "Bes braće" je grupa koja je zaista postojala i koja je ostavila dalekosežan uticaj na budućnost Finske. A za nju verujem da mladi danas nikada nisu čuli. Malo smo zaboravili žrtve koje smo položili za slobodu, ali serije poput "Senki" služe da nam to približe.

Film "Krugovi" Srdana Golubovuća mi je u živom sećanju

DA li ste imali priliku da pogledate neki srpski film ili seriju?

- U Finskoj, kao i kod vas, pretpostavljam, u bioskopima se uglavnom prikazuju holivudski blokbasteri. Ono što me raduje jeste to što sam čuo da će se u Helsinkiju graditi bioskopi u kojima će biti prikazivani samo evropski filmovi. Evropska kinametografija je veoma kvalitetna, ali ta dela uglavnom možemo da vidimo samo na festivalima. Tu sam gledao i mnogo vaših filmova. Jedan od omiljenih mi je film "Krugovi" Srdana Golubovića, koji sam gledao pre nekoliko godina, a i dalje mi je u živom sećanju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni