PESNIK RETKOG KOVA: Danas razgovori o "poetičkim konceptima Milutina Petrovića"

D. B. M.

15. 10. 2021. u 12:12

U BIBLIOTECI Instituta za književnost i umetnost danas će biti održan naučni skup "Poetički koncepti Milutina Petrovića", povodom osamdeset godina od rođenja ovog istaknutog pesnika i više od 50 godina od objavljivanja prve zbirke.

ПЕСНИК РЕТКОГ КОВА: Данас разговори о поетичким концептима Милутина Петровића

Milutin Petrović

Skup organizuju i Institut i SKD, a urednici su dr Bojan Čolak i dr Marko Avramović.

Milutin Petrović (1941-2020) pripada generaciji srpskih pesnika koja je na književnu scenu stupila sredinom šezdesetih godina, a afirmaciju doživela tokom sedamdesetih godina dvadesetoga veka. Petrovićeve prve dve zbirke "Tako ona hoće" i "Drznoveno roždestvo" umnogome se podudaraju s dominantnim poetičkim tokovima tadašnje lirike. Do poetičke transformacije dolazi sa zbirkom "Glava na panju", kojom začinje inovaciju na planu pesničkog jezika i zasniva prepoznatljiv izraz - sažet i eliptičan, lišen interpunkcije. Navedene karakteristike odlika su i naredne pesničke knjige "Promena". U izvesnom smislu, bio je to i dosluh s avangardnom tradicijom. Takođe, Petrović pomera akcenat s pojedinačnih pesama na zbirku kao celinu, pa tako njegove knjige postaju osmišljeni pesnički projekti. Objavio je i zbirke "Svrab", "Knjiga", "Poezija snova / Rasprava sa mesecom", "Nešto imam", "Naopako" i "Protiv poezije" i "Izbor".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)