FILMOM PROTIV ZABLUDA O SRBIJI: Smotra naših ostvarenja u Madridu u organizaciji Udruženja "Ivo Andrić"

A. POPADIĆ

11. 10. 2021. u 10:24

U ORGANIZACIJI hispano-srpskog kulturnog Udruženja "Ivo Andrić" u Madridu će, od 15. oktobra do 5. novembra biti održan treći Ciklus srpskog filma.

ФИЛМОМ ПРОТИВ ЗАБЛУДА О СРБИЈИ: Смотра наших остварења у Мадриду у организацији Удружења Иво Андрић

Pavle Radovanović

U bioskopu u kome se prikazuju alternativni, nezavisni filmovi i u saradnji Uprave za dijasporu, koja je najvećim delom finansirala ovaj projekat, pred španskom publikom naći će se sedam novijih srpskih ostvarenja najrazličitijih žanrova.

- Hteli smo da prikažemo što ravnovrsniji program savremenog srpskog igranog i dokumentarnog filma. Naša kinematografija je često bila shvatana u ključu ratova devedesetih, a naša namera je da španskim gledaocima pokažemo i neke druge, originalne sadržaje - kaže, za "Novosti", Prokopije Postolović, predsednik Udruženja "Ivo Andrić". - Ciklus srpskog filma otvara "Jesen samuraja" Danila Bećkovića, koja je bila veliki hit. Mislimo da Španci treba da vide i naše blokbastere, a ne samo autorske filmove.

Postolović kaže da su u repertoar uvrstili i dokumentarni film "Dugo putovanje u rat" Miloša Škundrića o Velikom ratu jer smatraju da je ta tema u Španiji malo poznata. Jedno veče biće posvećeno Dušanu Makavejevu. Najpre će biti prikazan njegov film "WR: Misterije organizma", a potom dokumentarac Gorana Radovanovića "Slučaj Makavejev" o zabrani tog filma.

Pavle Radovanović

- Ove godine je 30 godina od razbijanja Jugoslavije, hteli smo da sa gledaocima i publikom pričamo o tome kakav je bio život umetnika u Jugoslaviji, šta je valjalo, a šta ne. Ovde postoji dosta stereotipa o toj temi, a u razgovoru sa rediteljem Radovanovićem, koji će biti naš gost, pokušaćemo da odgovorimo na neke nedoumice - objašnjava Postolović.

Na programu festivala su još i "Šavovi" Miroslava Terzića, "Isceljenje" Ivana Jovića, kao i "Ederlezi rajzing" Lazara Bodrože. Postolović objašnjava da srpske filmove, osim naše dijaspore koja u ovoj mediteranskoj zemlji nije mnogobrojna, gledaju i Španci. A šta su njihove prve asocijacije na Srbiju?

- Danas je to najverovatnije Novak Đoković, ali i Goran Bregović, Emir Kusturica, brojni fudbaleri, sportisti i treneri. Španci još uvek ne znaju dovoljno o nama. Nažalost, ovde je devedesetih bila vrlo jaka antisrpska propaganda i stvoren je negativni stereotip protiv kog mi pokušavamo da se borimo, pre svega, kulturom. To još uvek traje, iako su ljudi koji podgrevaju taj stereotip malobrojni, ali još uvek aktivni i "strateški raspoređeni po medijima". Cilj našeg udruženja je od početka bio da osporimo njihove loše priče o Srbima - zaključuje Postolović.

Već u svom imenu udruženje promoviše našeg pisca, koji je, po rečima sagovornika, poznat i prevođen u Španiji, pa će tako u decembru, u Barseloni organizovati izložbu o Andriću, a povodom 60 godina od dodele Nobelove nagrade.

TRIBINA O JUGOSLAVIJI

POSLE Ciklusa srpskog filma, Udruženje "Ivo Andrić" organizovaće predavanje o tridesetogodišnjici raspada Jugoslavije.

- Ova tema je interesantna, jer Španiju često porede sa Jugoslavijom, nekima se to sviđa, nekima ne. Ugostićemo španske eksperte, a planiramo da dovedemo i stručnjake iz Srbije kako bismo rasvetlili neke stereotipe i zablude o tom periodu - kaže Postolović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri