POEZIJA NIJE U KRIZI: U Kraljevu održano pesničko veče i otvorena izložba posvećena životu i delu Matije Bećkovića

G. ĆIROVIĆ

08. 10. 2021. u 07:25

KAO prateći program trodnevnog "Žičkog sabora bibliotekara 2021" koji se još danas održava u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji, u svečanoj sali kraljevačke Gradske uprave upriličeno je pesničko veče posvećeno akademiku Matiji Bećkoviću, jednom od najvećih srpskih pesnika.

ПОЕЗИЈА НИЈЕ У КРИЗИ: У Краљеву одржано песничко вече и отворена изложба посвећена животу и делу Матије Бећковића

Svedočanstvo na panoima predstavljeno Bećkovićevo stvaralaštvo, Foto G. Šljivić

Uz delimično poštovanje epidemioloških mera, svečana sala bila je očekivano tesna da primi sve zaintersovane Kraljevčane, velike poštovaoce Bećkovićevog lika i dela koji je ovom prilikom, ne skrivajući emocije, sam kazivao svoje odabrane stihove, izazivajući salve aplauza posle svake pročitane pesme.

- Po ko zna koji put sam u Kraljevu, uvek sa najvećim uzbuđenjem. Tu je, nedaleko odavde, Žiča sedmovrata i sigurno je i ona uticala da Kraljevo bude jedan veliki i značajni kulturni centar. Ovde imamo legendarnu Draganu Tipsarević, kao i čuveni časopis "Povelju" koja svaki čas objavljuje knjigu nekog pesnika. Tako da, ako bismo zaključivali po ovom gradu, ispalo bi da kod nas nema baš nikakve krize poezije i da je knjiga ostala glavni medij, iako svuda čujemo da su drugi mediji zamenili knjigu - rekao je ovom prilikom Matija Bećković, srdačno se pozdravljajući sa Kraljevčanima.

Foto G. Šljivić

Istovremeno, uz prigodan program otvorena je izložba pod nazivom "Matija" čiji je autor upravo Dragana Tipsarević, dugogodišnja direktorka kraljevačke biblioteke. Na ukupno 31 panou izložba hronološki i precizno obuhvata život i obimno književno stvaralaštvo našeg akademika kroz fotografije, dokumenta, njegove pesme, prozne tekstove, rukopise, obraćanja, zapise i citate poput "Poezija će nadživeti pesnike", "Čovek je ono što pamti", "U govoru je sva usmena civilizacija ovog naroda", "Zna li Bog da je Bog ili je Bog samo za nas?"...

- Na skupu bibliotekara Srbije srećemo ljude koji služe knjizi. Evo, tu je čak i ova izložba na kojoj gledam svoje slike i čitam mnogo toga što sam već zaboravio - naglasio je akademik Bećković.

- Zadovoljn sam kako je sve to priredila i uredila Dragana Tipsarević. Sve je hronološki, valjda prati moj život i ništa joj nije promaklo. Kažu, znate, da je dovoljan i jedan čitalac i da on može da zameni sve ostale. Valjda je tako.

PESME UZ GUSLE

U programu svečanog otvaranja izložbe učestvovao je i poznati narodni guslar Radovan Peković iz Kraljeva koji je uz gusle interpretirao Bećkovićeve stihove.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024