UMETNIČKE METAMORFOZE: Izložba kolaža i grafika Novaka Novakovića do 29. oktobra u Paraćinu (FOTO)

Z. RAŠIĆ

07. 10. 2021. u 18:22

U GALERIJI novog Kulturnog centra u Paraćinu do kraja oktobra postavljena je izložba “Metamorfoza metamorfoze” ćuprijskog umetnika Novaka Novakovića (36), diplomiranog grafičkog dizajnera koji je, već nekoliko godina, direktor tamošnjeg muzeja “Horem Margi-Ravno”.

УМЕТНИЧКЕ МЕТАМОРФОЗЕ: Изложба колажа и графика Новака Новаковића до 29. октобра у Параћину (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Ovaj umetnik, kako sam ističe, otvorio je u svojoj ustanovi stotinu izložbi različitih autora, a samostalnu izložbu u Pomoravlju, pre ove u Paraćinu, imao još pre desetak godina.

Izložba “Metamorfoza metamorfoze” privukla je poštovaoce Novakovićevog stvaralaštva i iz okolnih gradova, a posetioci su je shvatili kao priliku da njegov rad sagledaju u drugačijem svetlu.

- Na ovaj način pokazujem kontinuitet u svom stvaralaštvu u poslednjih petnaestak godina. Naime, prvi rad u ovoj postavci nastao je 2006. godine, u vreme kad sam studirao, a poslednji, kojim je izložba naslovljena – tek nedavno. To je povratak mom starom ciklusu na novi način, koji je obeležio ujedno i završetak jednog perioda mog života i rada. Svaki umetnik ima svoju metamorfozu - kada stvara delo dajući praznom materijalu jednu ličnu i sasvim drugu konotaciju. Baš kao što od gusenice nastaje leptir – napominje Novaković.

Iako se njegov rad menjao protokom godina, kolaž i grafika ostale su glavne tehnike Novakovog izražavanja. U svojoj umetničkoj radoznalosti, nalik dečjoj, upoznavao je različite tehnike i igrao se sa njima. Rezultat tih eksperimenata su brojne samostalne izložbe van Pomoravlja. Poslednja - pre paraćinske - bila je “Parteon praiskona”, postavljena u Somboru.

Novaković je jedan od osnivača Zavičajnog kluba likovnih umetnika Čuprije, a njegovi kolaži i grafike nalaze se u zbirkama ambasada SAD, Češke i Finske. Učesnik je brojnih likovnih kolonija i autor petnaestak samostalnih izložbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju