INSPIRACIJA U VELIKIM STVARAOCIMA: Izložba slika umetnika iz Valjeva LJube Popovića predstavljena u Šapcu (FOTO)

V. MITRIĆ

30. 09. 2021. u 22:35

U OKVIRU manifestacije „Vinaverov svet 2021” u Narodnom muzeju u Šapcu otvorena izložba slika Ljube Popovića, preuzeta iz fundusa Moderne galerije u Valjevu.

ИНСПИРАЦИЈА У ВЕЛИКИМ СТВАРАОЦИМА: Изложба слика уметника из Ваљева Љубе Поповића представљена у Шапцу (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Reč je o platnima iz različitih perioda koje je Popović posvetio stvaraocima kojima se divio. Izložbu su otvorili gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

- Zahvaljujem se gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću i direktoru Moderne galerije u Valjevu Vojislavu Jovanoviću, što su prvi put u istoriji njihove galerije omogućili da slike Ljube Popovića predstavimo izvan njihovog grada, odnosno u Narodnom muzeju u Šapcu - rekao je dr Aleksadar Pajić, šabački gradonačelnik.

Izložba je,po Pajićevim rečima,“ dobar j primer uspešne saradnje grada Šapca i grada Valjeva“.

- Na izložbi su predstavljene slike iz različitih perioda Popovićevog stvaralaštva, kao i triptih impresivnog formata „Sećanje na Džejmsa Frejzera – Triptih o materiji smrti”. Ova izložba dobar je pokazatelj umetnikovog stvaralaštva, s obzirom na to da se radi o jednom od najznačajnijih slikara sa ovih prostora koji je ostvario impresivnu internacionalnu karijeru živeći decenijama u Parizu - rekao je gradonačelnik i dodao da je reč o „jedinstvenstvenoj prilici da se Šapčani upoznaju sa radom znamenitog umetnika svetskog glasa“.

- Ljuba Popović je jedan od najvećih srpskih slikara i simbol Valjeva - poručio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. - Ponosni smo što u našem gradu postoji Moderna galerija koja čuva dela tako velikog umetnika. Drago mi je što ovaj veliki slikar spaja naša dva grada i živi kroz svoja dela.

Pred Šapčanima će ova izložba biti u galeriji Narodnog muzej do 21. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)