VEK OD OSNIVANJA MEĐUNARODNOG PEN CENTRA: Novi predsednik kurdski književnik Burhan Sonmez

V.V.S.

28. 09. 2021. u 16:27

KONGRES Međunarodnog PEN, održan u čast sto godina od osnivanja ove organizacije, završio se izborom novog predsednika Burhana Sonmeza i predstavljanjem istorije Međunarodnog PEN.

ВЕК ОД ОСНИВАЊА МЕЂУНАРОДНОГ ПЕН ЦЕНТРА: Нови председник курдски књижевник Бурхан Сонмез

Međunarodni PEN centar

Predstavnici Srpskog PEN centra aktivno su učestvovali na kongresu koji je, pored svečanog dela posvećenog stogodišnjici osnivanja najveće međunarodne federacije pisaca, prevodilaca i urednika, imao i izborni karakter.

Povodom jubileja na kongresu se govorili, između ostalih, poznati pisci Salman Ruždi, Orhan Pamuk, Džon Kuci, Margaret Atvud, Eugen Šuljgin, Ma Tida, Ngugi va Tiongo, raniji predsednici Međunarodnog PEN Džon Ralston Sol, Per Vastberg, Omero Ariđis, kao i dosadašnja predsednica PEN Dženifer Klement.

Za novog predsednika Međunarodnog PEN izabran je kurdski pisac iz Turske Burhan Sonmez. Rođen u Turskoj, Burhan Sonmez studirao je pravo u godinama posle vojnog udara 1980. godine. Uhapšen je i saslušavan u istanbulskom policijskom štabu Gajretepe zbog organizovanja prvog studentskog protesta tokom vanrednog stanja. Kao advokat koji se bavi ljudskim pravima, postao je meta policijskog i sudskog progona, zbog čega je otišao u egzil u Veliku Britaniju, gde se dugo lečio od posledica torture. Za to vreme, Sonmez je počeo da piše romane, inspirisan tradicionalnim pričama koje je čuo dok je odrastao u udaljenom selu u centralnoj Turskoj.

Poznati su njegovi romani "Nevini", "Lavirint "i "Istanbul Istanbul", a nedavno je objavio i roman "Kamen i senka". Sonmezove knjige prevedene su na veliki broj svetskih jezika. Burhan Sonmez živi u Istanbulu i u Kembridžu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri