PUT DO SMAKA SVETA: Dve premijere zaredom, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta

V. STRUGAR

25. 09. 2021. u 12:34

U JUGOSLOVENSKOM dramskom dve premijere zaredom: koprodukcija JDP, SNG iz Maribora, Burgteatra iz Beča i Cankarjevog doma iz Ljubljane, koja je okupila ekipu predstave "Te noći sam je video" Draga Jančara (u režiji Janeza Pipana) premijerno je izvedena sinoć, a sutra će prvi put biti odigrana "Široka zemlja" Artura Šniclera u režiji Marka Manojlovića na Sceni "Ljuba Tadić" JDP.

ПУТ ДО СМАКА СВЕТА: Две премијере заредом, у продукцији Југословенског драмског позоришта

"Široka zemlja", Foto JDP

Kratak, slikovit, nezaboravan Jančarev roman na sceni će oživeti glumci iz nekoliko zemalja, pripadnici različitih nacija koji će govoriti na svom jeziku, između ostalih i glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta Milan Marić i Nebojša Ljubišić.

Za to vreme, u Beogradu je sve spremno za Šniclerovu tragikomediju "Široka zemlja", objavljenu 1911. u Berlinu, a iste godine je prvi put izvedena u Folksteatru u Beču.

Osnovna tema komada je kriza braka kroz suptilnu studiju o društvenom moralu i (ne)vernosti.

- Prvi put radim Šniclera i verujem da je pisac koji će tek biti "reotkriven". Govori o ljudima koji ne mogu da se orijentišu i usmere život u nekom pravcu, pronađu neki svoj put - kaže reditelj Marko Manojlović.

"Te noći sam je video", Foto JDP

U ulozi Fridriha Hofrajtera gledaćemo Vojina Ćetkovića, koji ističe da je Šnicler kod nas uglavnom poznat kao vodvilj pisac, ali pred gledaocima će se ovog puta naći ozbiljna socijalna drama i njegov lik koji se susreće s istim takvim problemima.

- Većina ansambla je jedan teg koji predstavlja društvo sa svojim problemima, a na drugoj strani je drugi: samo jedna žena i njen sin, kao antipod svemu. Čisti i čestiti, ali su na kraju gubitnici - kaže Svetlana Bojković, dok Milica Mihajlović otkriva: - Komad govori o tome kako izgleda dekadencija uoči Prvog svetskog rata, slična situaciji pred kojom se danas ponovo nalazimo: egoizam i usmerenost na same sebe i svoje potrebe, dovešće do smaka sveta...

Scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostimografiju Lana Cvijanović i Marija Marković Milojev, a kompozitor je Vladimir Pejković. Igraju Vojin Ćetković, Marija Vicković, Svetlana Bojković, Irfan Mensur, Petar Benčina, Milica Mihajlović, Milena Vasić, Srđan Timarov, Tamara Šustić i Aleksej Bjelogrlić, koji će prvi put zaigrati na sceni kuće čiji je već postao član.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!