JANOŠEVIĆU "ZLATNI PJER": Proglašeni dobitnici nagrada na konkursu "Večernjih novosti" za najbolju karikaturu (FOTO)

M. MIRKOVIĆ

22. 09. 2021. u 20:29

UPEČATLjIVA karikatura bez reči, koja nosi moćnu, vanvremensku po(r)uku a urađena je u posve "starovremskom" maniru - običnom olovkom i rukom, donela je autoru Dragoslavu Janoševiću prestižno priznanje "Zlatni Pjer" na 54. konkursu "Novosti".

ЈАНОШЕВИЋУ ЗЛАТНИ ПЈЕР: Проглашени добитници награда на конкурсу Вечерњих новости за најбољу карикатуру (ФОТО)

ODLUKA Članovi žirija, Foto: D. Milovanović

Stari "pjerovac" Zoran Petrović, ponovo sa vanredno snažnim i crtački majstorski izvedenim radom na temu potencijala (ili "istrošenosti"?) koncepta EU, ovenčan je ove godine drugom nagradom - "Srebrnim Pjerom". Zoran Mihailović "Bronzanog Pjera" je poneo za svoj duhoviti prikaz sveta u kome su društvene mreže sve bliže statusu novih ideologija, ili čak religija.

Ovako je, gotovo jednoglasno, danas odlučio žiri u kome su, pored glavnog i odgovornog urednika "Novosti" Milorada Vučelića i prošlogodišnjeg pobednika Nedeljka Ubovića, te našeg aforističara Bojana Ljubenovića, bili i grafički dizajner Slavimir Stojanović Futro i pisac Igor Marojević.

Dragoslav Janošević

Ova petorka znalaca odluke je donela nakon pomnog promatranja 122 rada, koliko ih je (od 373 na konkurs pristigla) odabrao veteran "Pjera" i dugogodišnji naš karikaturista Tošo Borković - i koliko će ih se naći u katalogu te biti izloženo od 11. do 17. oktobra. Vrlo brzo pažnju su odreda preusmerili i izbor sveli na tuce karikatura, koje su se na prvi pogled izdvojile umetničkim kvalitetom, svežinom ideje i snagom koncepta. Pritom nisu krili olakšanje zbog osvežavajućeg odsustva motiva pandemije - te sveprisutne teme koja nas je davno prezasitila u realnosti, a koja se među nagrađenima na 54. "Pjeru" našla tek u omladinskoj selekciji.

Proslavljeni naš dizajner a poslednjih godina i redovni član našeg žirija Slavimir Stojanović Futro, raduje se što interesovanje za "Pjer" ne jenjava, jer i te kako ima šta da se komentariše, ali ne krije da mu je drago što su se crtači sa novim naletom kreativnosti bacili i na neke druge, "nepandemijske" teme.

Zoran Petrović

- Večita je naša dilema da li birati dnevno aktuelne ili pak vanvremenske radove, a ovogodišnji izbor pokazuje da nam je očigledno svima preko glave svakodnevice i da smo radi da se okrenemo nekim opštijim motivima i temama - navodi Futro, koji je zadovoljan i crtačkim veštinama učesnika konkursa, kojima ga je posebno fascinirao drugonagrađeni, umetnik Zoran Petrović.

Pisac Igor Marojević takođe ističe da mu je drago što je žiri od šarolike ponude, koja se ticala kako aktuelne političke i epidemiološke situacije tako i drugih efemernih stvari, ipak ovoga puta stavio u fokus radove koji nose univerzalne poruke ili ističu kakav apsurd, te neobičan prikaz velikog Pekića.

- Mislim da smo ovakvim odabirom odaslali pravu poruku - navodi Marojević. - Kada je reč o mladim karikaturistima, tu se nedvosmisleno autentičnošću, ozbiljnošću i snagom istakao rad na temu kovida, i verujem da smo i tu napravili pravi izbor.

Zoran Mihailović, "Groblje"

Satiričar, aforističar i pisac Bojan Ljubenović naglašava da mu pričinjava veliko zadovoljstvo i sreću sama činjenica da "Pjer" toliko i tako istrajava - što je pravo malo čudo u današnje vreme, kada se karikatura ne samo u Srbiji suočava sa raznim preprekama.

- Radujem se što smo izabrali i nagradili odlične radove, a posebno zbog činjenice da ćemo ovogodišnju pobedničku karikaturu razumeti i kroz pet ili deset godina, što je kvalitet za sebe. Da ne govorim o tome da je autor, u trećoj deceniji trećeg milenijuma, uspeo da postigne da kaže toliko mnogo i izrazi se tako snažno - običnom olovkom, bez ikakvih dodatnih pomagala. Ni sva dostignuća moderne tehnike ne mogu da dosegnu ili nadmaše olovku, ruku i maštu, ništa nije jače od ljudskog srca i misli koja kroz olovku ulazi u ruku i na papir.

David Konstantinović, "Igra korona"

Prošlogodišnji laureat Nedeljko Ubović je istakao:

- "Novosti" imaju istorijski zadatak da neguju ovaj konkurs. Na neki način, moglo bi se reći da je karikatura nad kulturom. Znate, sve se može isfolirati - osim ljubavi i smeha!

Mlade snage

CRTEŽ pod naslovom "Igra korona" doneo je autoru Davidu Konstantinoviću nagradu za najboljeg mladog karikaturistu koji je uzeo učešće u 54. konkursu "Pjer", kao jedini među nagrađenim, i jedan od tek retkih pristiglih, odnosno selektovanih radova koji se bave poslednjih godina neizbežnom, najprisutnijom od svih tema - koronom i pandemijom.

Xadži Dejan Nikolić, "Borislav Pekić"

Nikolić zaslužio "Guzinu"

MAJSTORSKI crtež pisca već po sebi upečatljive fizionomije, odnosno lika - Borislava Pekića, doneo je Hadži Dejanu Nikoliću priznanje za najbolji portret, koje nosi ime slavnog Ranka Guzine, dugogodišnjeg karikaturiste i aforističara "Novosti". Crtačko umeće autora prevagnulo je u ovom segmentu, u kome je na tren naklonost žirija zamalo prevagnula ka legendarnom Tirketu tj. njegovom portretu, crtača Slaviše Ševrta, ili jednoj posve stripovski intoniranoj interpretaciji lika Klinta Istvuda...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije