RADE ŠERBEDŽIJA RAZGALIO NOVOSAĐANE: Gostovanje legendarnog glumca, deo nastupa posvetio Đorđu Balaševiću (FOTO)

S. B.

20. 09. 2021. u 22:00

MONODRAMOM „Moj obračun s njima“, satkanom od tekstova Miroslava Krleže, a zatim i koncertom sa biranim pesmama u pratnji orkestra Aleksandra Dujina, legendarni Rade Šerbedžija je na festivalu vina „Kubo fest“ u Novom Sadu, blago rečeno, oduševio publiku.

РАДЕ ШЕРБЕЏИЈА РАЗГАЛИО НОВОСАЂАНЕ: Гостовање легендарног глумца, део наступа посветио Ђорђу Балашевићу (ФОТО)

Foto: M. Berček

Često prekidan gromoglasnim aplauzima i ovacijama, glumac svetskog glasa je u nedelju uveče na Sunčanom keju uz Dunav, u čuvenoj „vijetnamki“ i neizbežnom šeširu, upriličio jedinstven performans za nezaboravno veče, uglavnom sredovečnih poštovalaca umetnosti.

- Predstavu nastalu 1974. godine, moj odgovor, kao mladog umetnika na Krležine komentare, odigrao sam više od 2.000 puta, u školama, na fakultetima, u fabričkim halama… Nekad su se ljudi smejali, a danas, prate ćutke svesni da se sve ovo dogodilo- pojašnjava Šerbedžija Krležinu zbirku polemičkih zapisa o društvenim pojavama, moralu, politici…

Poseban deo nastupa bilo je Šerbedžijino kazivanje stihova Milana Rakića, Vladislava Petkovića Disa, Branimira Džonija Štulića, Arsena Dedića… U pratnji sjajnog orkestra Aleksandra Dujina, pevao je „Devojku iz moga kraja“, „O bela ćao“, „Devojko mala“, „Ti bi htela pesmom da ti kažem“... kao i njegove pesme, „Povratak ratnika“, „Do poslednjeg daha“, „Ne okreći se sine“ … Jedinstveno druženje sa publikom završio je neizostavnom, čuvenom, „Ne daj se Ines“ za salve aplauza i po koju suzu u publici.

Omaž Đoletu Balaševiću

POSEBNO Dirljivo bilo je Šerbedžijino sećanje na Đorđa Balaševića, „Pričom o Vasi Ladačkom“, čiji je lik Šerbedžija glumio u filmu „Kao rani mraz“. Taj segment programa izazvao je buljuk emocija domaće publike za zajednički otpevan refren.

- Kada mi je Đole javno predložio da glumim Vasu Ladačkog, odgovorio sam da je reč o mladom čoveku, ali mi je tada rekao : „Jao Rade, pa ne znaš kakav si ti deran“. Evo, prošlo je sedam meseci od kad nas je napustio a nikad u karijeri nisam sreo tako hrabrog čoveka, velikog pesnika, na koga trebamo biti ponosni iz Novog Sada i cele Juge- rekao je Šerbedžija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!