JUBILEJ KUĆE NARODNE KULTURE: Otvara se izložba povodom 120 godina Etnografskog muzeja u Beogradu

M. A. K.

20. 09. 2021. u 10:30

POVODOM obeležava 120 godina samostalnog rada Etnografskog muzeja, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, danas u 13 časova, otvoriće izložbu "S obramicom niz put" u matičnoj zgradi ove institucije, na Studentskom trgu u Beogradu. Na svečanosti će biti dodeljena i nagrada "Borivoje Drobnjaković" za životno delo.

ЈУБИЛЕЈ КУЋЕ НАРОДНЕ КУЛТУРЕ: Отвара се изложба поводом 120 година Етнографског музеја у Београду

žene u prošlosti s obranicom na leđima, Foto A. Stanković

Postavka autora Marka Stojanovića, kolekcija obramica je iz institucije koja obeležava jubilej - osnovane 1901. izdvajanjem Etnografskog odeljenja iz Narodnog muzeja, kao i iz Muzeja Vojvodine.

Obramice, drvene motke lučnog oblika, na selu su u prošlosti na ramenima nosile žene kada su prenosile razne vrste tereta - hranu i vodu za radnike u polju, robu za pijačnu prodaju - a čak su imale ulogu i u kontaktu sa onostranim i mističnim. Pored samih predmeta (napravljenih od različitih materijala i različito dekorisanih), biće izložen i ilustrativni materijal, koji ima cilj da produbi razumevanje ne samo obramica, već i šireg konteksta u kom su one korišćene.

Foto Arhiva

Obeležavanje jubileja počelo je "Izložbom o izložbama" u Studentskom parku, 3. septembra, a planirano je da se od tada, jubilej obeležava naredih 120 dana, tokom kojih će biti prikazano isto toliko lica ove kulturne institucije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna