POVELJA RADOVANU BELOM MARKOVIĆU: Opština Lajkovac će na svečanosti povodom svog dana uručiti priznanja zaslužnima

B. PUZOVIĆ

16. 09. 2021. u 11:34

KNjIŽEVNIK Radovan Beli Marković dobio je, povodom 16. septembra, Dana opštine Lajkovac, Povelju za rad i dostignuća od posebnog značaja za ovu lokalnu samoupravu i za izuzetno vredna publikovana umetnička ostvarenja.

ПОВЕЉА РАДОВАНУ БЕЛОМ МАРКОВИЋУ: Општина Лајковац ће на свечаности поводом свог дана уручити признања заслужнима

Foto V. Danilov

Jednom od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, dobitniku najznačajnijih književnih nagrada, koji živi i stvara u ovoj poznatoj železničkoj varošici, nagrada će biti dodeljena danas, na akademiji povodom Dana opštine.

Beli Marković je podsetio da je rođen u šumadijsko-kolubarskom selu Ćelijama, na desnoj obali najslavnije srpske reke, Kolubare, na pristranku Vrače Brda. Među zatravljenim rovovima Bitke iz koje se nijedan Srbin nije izostavio.

- Pola veka ovaj pisac razastire i na belu ledinu, na ledenu belinu puste hartije rasejava slike pretvorene u crna slovesa - poručio je povodom dodele priznanja Radovan Beli Marković.

- Pa su tako, kao svetlaci pred očima, tolike godine minule - do ovog časa, kad se primam Povelje Opštine Lajkovac, koja znači i uvođenje jednog Ćelijanca u puno Lajkovčanstvo, što će važiti od sada pa u godine. Kratak je život, ali je dugačka Lajkovačka pruga!

Na današnjoj svečanosti priznanje će biti uručeno i kovid-ambulanti Doma zdravlja Lajkovac, čiji je koordinator bila dr Vojka Đurić Marković, za izuzetne rezultate, akcije i postignuća u prevenciji, lečenju i zaštiti zdravlja. Za humanost, plaketu je dobila firma "Agro-Tara" iz Lajkovca, vlasnika Alekse Pipera, za akcije pružanja pomoći pojedincima ili grupi ljudi.

Nagrada će biti dodeljena Odbojkaškom klubu "Železničar" iz Lajkovca, za izuzetne rezultate, odnosno afirmaciju, razvoj i unapređenje sporta. Učenica četvrte godine Valjevske gimnazije Ivana Milošević dobitnica je plakete za postignute rezultate tokom školovanja i na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Za humanitarni rad, nagrađen je Crveni krst Lajkovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!