TRAGOM KONJANIKA RATNIKA: U Zrenjaninu izložba posvećena vladavini Avara na ovim prostorima (FOTO)

B. Grujić

10. 09. 2021. u 16:59

IZLOŽBA preminule autorke Branislave Mikić Antonić iz gradskog muzeja u Bečeju, otvara se u Malom salonu muzeja u Zrenjaninu, u četvrtak, 16. septembra u 19 časova.

ТРАГОМ КОЊАНИКА РАТНИКА: У Зрењанину изложба посвећена владавини Авара на овим просторима (ФОТО)

Foto: Muzej u Zrenjaninu

Postavka prikazuje izuzetno arheološko i kulturno-istorijsko nasleđe otkriveno na lokalitetima u okolini Bečeja, kao što su Perlek, Pionirska ulica, Čik, Botra i za pojmove srpske muzeologije i izložbene delatnosti, predstavlja najbolji presek materijalne kulture avarskog kaganata, ratnički ustrojene države ovog stepskog naroda.

Foto: Muzej u Zrenjaninu

- Iako se u nazivu izložbe na neki način možda nameće određeni muški narativ, posetioci će se uveriti da je u njoj egalitarno prisutna i žena, odnosno presudna uloga žene u društvu kaganata - poručuje Raško Ramadanski, kustos arheolog bečejakog muzeja, uz napomenu da su zastupljeni reprezentativni primerci, kako oružja, tako i ličnog pribora i nakita, ali i predmeta iz različitih oblasti zanatstva. 

Još jedna odlika izložbe je da osim pomenute materijalne kulture, postavka dopire i u nematerijalne okvire i opisuje i avarski pogrebni obrazac kao i različite običaje koje možemo tek da naslutimo putem arheologije. 

Izložba će u zrenjaninskom muzeju biti otvorena do 8. oktobra ove godine.

BONUS VIDEO: SVETINjA NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE: Manastir Beočin nekoliko puta opustošen, danas u punom sjaju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri