VEK I PO SRPSKE ŠKOLE GLUME: Prvi put van prestonice, izložba Katedre za glumu FDU u Beogradu (FOTO)

S. BABOVIĆ

08. 09. 2021. u 22:11

IZLOŽBA “Vek i po srpske škole glume” Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu prvi put nakon premijere biće predstavljena van Beograda i to, 10. septembra u Trsteniku.

ВЕК И ПО СРПСКЕ ШКОЛЕ ГЛУМЕ: Први пут ван престонице, изложба Катедре за глуму ФДУ у Београду (ФОТО)

Foto: FDU

U Likovnom salonu Narodnog univerziteta u ovom gradu, od 19 sati publika će moći da pogleda postavku koju je Katedra za glumu FDU prvi put priredila u saradnji sa Jugoslovenskoom kinotekom povodom 150 godina od početka dramskog školovanja u Srbiji. 

Izložbu u Trsteniku otvoriće profesori Pavle Lazić i Saša Sailović, kao i profesionalna glumica Andrea Ržaničanin iz Trstenika. Kako je rečeno uoči otvaranja izložbe u Jugoslovenskoj kinoteci, počeci školovanja dramskih umetnika u Srbiji vezuju se za odluku Pozorišnog odbora od 16. decembra 1869.godine,kada je osnovna Pozorišna škola pod upravom Jovana Đorđevića i Alekse Bačvanskog.

- Od tada do danas, sa dužim ili kraćim prekidima, različiti oblici dramskog obrazovanja nastavljali su se jedan na drugi i svoj konačni oblik stekli 1948. godine osnivanjem Akademije, današnjeg Fakulteta dramskih umetnosti, najznačajnije institucije ove vrste na našim prostorima - kažu na FDU.

Izložba sadrži dokumente, teatrografsku građu, arhivske snimke, fotografije, video i audio materijale, kao i druga svedočanstva koja neposredno pokazuju kontinuitet školovanja glumaca kod nas. Projekat "Vek i po srpske škole glume“ podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024