OMAŽ VUISIĆU: Povodom 95 godina od rođenja čuvenog glumca

A. P.

07. 09. 2021. u 10:37

POVODOM 95 godina od rođenja slavnog srpskog i jugoslovenskog glumca Pavla Vuisića u Jugoslovenkoj kinoteci je do 9. septembra na repertoaru mini retrospektiva ostvarenja čuvenog Paje.

ОМАЖ ВУИСИЋУ: Поводом 95 година од рођења чувеног глумца

Foto Arhiva

U Muzeju Kinoteke, u Kosovskoj 11 biće prikazan izbor od osam njegovih filmova, svrstanih hronološki od 1967. kada je snimio "Bokseri idu u raj", u režiji Branka Ćelovića, do "Sutona" (1982) Gorana Paskaljevića.

Na programu su i neizostavni "Ko to tamo peva" (1980) Slobodana Šijana, "Paja i Jare kamiondžije" (1973) Mila Đukanovića, "Događaj" (1969) Vatroslava Mimice, za koji je Vuisić dobio nagradu "Car Konstantin" na festivalu u Nišu... Tu su još i filmovi "Kad čuješ zvona" (1969) Antuna Vrdoljaka, "Opklada" (1971) Zdravka Randića i "Povratak otpisanih" (1976) Aleksandra Đorđevića.

- Pavle Vuisić je sigurno bio najbolji filmski glumac u Jugoslaviji. Prvo, jer je u velikoj konkurenciji bilo teško iskočiti na neko posebno i uočljivo mesto. Drugo, jer je od "biti glumac" teže samo jedno - održati se i opstati - ovim rečima je čuveni kritičar Ranko Munitić započeo svoju monografiju o Paji Vuisiću, objavljene 1985, povodom nagrade "Slavica". Ovo priznanje će deceniju kasnije biti nazvano Vuisićevim imenom i dodeljuje se na Filmskim susretima u Nišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (0)

NAJLEPŠE LICE DNEVNIKA RTS-A: Gde je danas Petra Cvijić? Posle nesreće u hramovima tražila MIR (FOTO)