OMAŽ VUISIĆU: Povodom 95 godina od rođenja čuvenog glumca

A. P.

07. 09. 2021. u 10:37

POVODOM 95 godina od rođenja slavnog srpskog i jugoslovenskog glumca Pavla Vuisića u Jugoslovenkoj kinoteci je do 9. septembra na repertoaru mini retrospektiva ostvarenja čuvenog Paje.

ОМАЖ ВУИСИЋУ: Поводом 95 година од рођења чувеног глумца

Foto Arhiva

U Muzeju Kinoteke, u Kosovskoj 11 biće prikazan izbor od osam njegovih filmova, svrstanih hronološki od 1967. kada je snimio "Bokseri idu u raj", u režiji Branka Ćelovića, do "Sutona" (1982) Gorana Paskaljevića.

Na programu su i neizostavni "Ko to tamo peva" (1980) Slobodana Šijana, "Paja i Jare kamiondžije" (1973) Mila Đukanovića, "Događaj" (1969) Vatroslava Mimice, za koji je Vuisić dobio nagradu "Car Konstantin" na festivalu u Nišu... Tu su još i filmovi "Kad čuješ zvona" (1969) Antuna Vrdoljaka, "Opklada" (1971) Zdravka Randića i "Povratak otpisanih" (1976) Aleksandra Đorđevića.

- Pavle Vuisić je sigurno bio najbolji filmski glumac u Jugoslaviji. Prvo, jer je u velikoj konkurenciji bilo teško iskočiti na neko posebno i uočljivo mesto. Drugo, jer je od "biti glumac" teže samo jedno - održati se i opstati - ovim rečima je čuveni kritičar Ranko Munitić započeo svoju monografiju o Paji Vuisiću, objavljene 1985, povodom nagrade "Slavica". Ovo priznanje će deceniju kasnije biti nazvano Vuisićevim imenom i dodeljuje se na Filmskim susretima u Nišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina