UMETNOST FOTOGRAFIJE: Jaroslav Pap (1957-2021)

V.N.

31. 08. 2021. u 15:19

U LOVIŠTU "Kazuk", u Specijalnom rezervatu prirode "Gornje podunavlje" na severozapadu Vojvodine, u kojem je decenijama, vekovečio veličanstvene fotografije, 16. avgusta preminuo je Jaroslav Pap (65), izuzetan fotograf i izvanredan čovek.

УМЕТНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ: Јарослав Пап (1957-2021)

Foto Jaroslav Pap

Rođen je 7. jula 1957. godine u Laliću, gde je pohađao osnovnu školu. Srednju fotografsku školu "Đorđe Zličić" završio je u Novom Sadu. Fotografijom je profesionalno počeo da se bavi 1984. godine, u redakciji novosadskog "Dnevnika", gde je prošao put od foto-reportara-pripravnika do urednika.

Od 2013. godine radio je kao fotoreporter i urednik fotografije u Novinskoj agenciji Tanjug, a od 2018. i u Radio-televiziji Vojvodine. U izuzetno bogatoj karijeri je, uz ostalo, pratio i snimao burne događaje vezane za prevrat u Rumuniji krajem osamdesetih, ratna zbivanja u Istočnoj Slavoniji, Baranji, zapadnom Sremu početkom devedesetih, i agresiju NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Preko 1.000 njegovih fotografija o tim događajima emitovano je u zemlji i inostranstvu, posredstvom najmeninetnijih svetskih novinskih agencija sa kojima je sarađivao, od Asošijeted presa do Rojtersa.

Foto Jaroslav Pap

Gotovo četiri decenije kontiniurano je pratio i beležio i sve druge događaje, od lokalnih do međunarodnih, poput susreta svetskih lidera na Sanktpeterburškom samitu održanom 2017. godine. Ipak, njegova prva i prava foto-reporterska ljubav bila je snimanje prirode, pre svega u Vojvodini. Na stotine njegovih fotografija biljnog i životinjskog sveta objavljeno je u najeminentnijim domaćim i stranim časopisima posvećenim prirodi, što mu je donelo i izuzetan međunarodni ugled i njegovo ime izdiglo u sinonim vrhunske fotografije prirode.

Imao je više od 60 samostalnih izložbi Tokom izuzetno bogate karijere, nagrađen je najprestižnijim domaćim i međunarodnim priznanjima. Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski" objavio je 2020. godine njegovu ekskluzivnu monografiju "Vojvodina - četiri godišnja doba" u kojoj je obuhvaćen raskošan i neponovljiv opus velikog majstora, a ravnica koju je beskrajno voleo predstavljena u svim njenim najraskošnijim nijansama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio