NEMAM REČI ZA OVOLIKU SREĆU: Stefan Arsenijević, za "Novosti", posle apsolutnog trijumfa filma "Strahinja Banović" u Karlovim Varima

Ana POPADIĆ

30. 08. 2021. u 11:00

Da su nas pitali na početku festivala u Karlovim Varima šta biste želeli, ne bismo uspeli da smislimo i poželimo sve ove nagrade koje smo dobili. Ovo je zaista veliki uspeh i velika čast - kaže, za "Novosti", Stefan Arsenijević, reditelj i scenarista filma "Strahinja Banović" (za inostrano tržište As Far As I Can Walk), koji je u subotu uveče postao apsolutni pobednik festivala, osvojivši pet nagrada, među kojima i onu najvažniju -Gran-pri Kristalni globus za najbolji film.

НЕМАМ РЕЧИ ЗА ОВОЛИКУ СРЕЋУ: Стефан Арсенијевић, за Новости, после апсолутног тријумфа филма Страхиња Бановић у Карловим Варима

Foto: KVIFF

Trijumf "Strahinje Banovića" na festivalu A kategorije je, bez sumnje, jedan od najvećih uspeha srpskog filma poslednjih decenija. Jer, pored glavne nagrade za film, Ibrahim Koma, koji igra naslovnog junaka, proglašen je za najboljeg glumca, direktorka fotografije Jelena Stanković dobila je specijalno priznanje za kameru, a film je ranije tog dana dobio još dve nagrade - Ekumenskog žirija i žirija mreže Evropskih prikazivača Europa Cinemas Label.

Nagrađenog reditelja zatekli smo na putu za aerodrom gde se sprema da nastavi zasluženi porodični odmor koji je nakratko prekinut kada su dobili poziv iz Karlovih Vari da se vrate i "pokupe nagrade".

- Nekako smo shvatili, pošto su nas zvali da se vratimo na festival, da ćemo dobiti nagradu, ali mislili smo da je u pitanju ona za glumca i, s obzirom na to da su zvali Jelenu, da će biti i neka nagrada za kameru. Ali, ta poslednja nagrada večeri, ona za najbolji film, bila je zaista iznenađenje za sve nas. Mi smo već slavili ove prethodne uspehe, a onda je stigla ta za ukupan rezultat, to je bilo baš nekako preterano - našalio se Stefan.

Iskreno kaže da je još zatečen i iznenađen, "kao da ne shvata potpuno sve što se dogodilo".

- Bili smo srećni već i u susretu sa publikom, tom mogućnošću da se družimo u velikoj sali sa gledaocima, da se vidi i oseti reakcija. "Strahinja Banović" je, pre svega, jedna ljubavna priča i melodrama i bilo nam je važno da li će se ta emocija preneti na publiku. Sad, kad shvatim da su nas izdvojila i nagradila tri različita žirija, to je velika čast. Presrećni smo, ne znam koju bih drugu reč iskoristio.

Žiri je u obrazloženju rekao da se "zaljubio i u priču i u glumce", što je najveća pohvala.

- Razgovarali smo sa članovima žirija posle ceremonije, prilazili su nam posle dodele nagrada i govorili divne reči. Zaista je neverovatno. Posebno mi je drago što je osim tog priznanja za celokupan film prepoznat i taj pojedinačni rad, glumački i onaj za kameru.

Glavni glumac, Francuz Ibrahim Koma, maestralno je dočarao Strahinju, migranta iz Gane, koji je sa svojom suprugom (takođe pohvaljena Nensi Mensa Ofei) prešao daleki put i stigao do kampa u Krnjači. Koma je, po rečima Arsenijevića, baš kao i njegova partnerka, izabran posle iscrpnog kastinga u tri zemlje. Nagrada Komi za najboljeg glumca u Karlovim Varima dokaz je da je izbor bio pravi.

"S tobom bih snimio sto filmova" poručio je Koma Arsenijeviću po dobijanju nagrade za najboljeg glumca, hvaleći Stefana kao reditelja "koji vidi sve u glumcu".

- Dok smo snimali film, on je bio u gotovo svakom kadru, snimali smo u raznoraznim uslovima, a Ibrahim je bio fantastičan, uvek spreman da uradi sve za film. Došao je nekoliko meseci pred snimanje, učio svoje replike na srpskom, upoznavao naš jezik i kulturu. Zaista se srodio sa Beogradom. Napravio je divnu ulogu, iza koje stoji veliki trud i neizmerno mi je drago što je to žiri prepoznao i nagradio, ali i što to "odzvanja" u publici. Pomenuo bih i glavnu glumicu Nensi Mensa Ofei, koja je bila divna partnerka. Jer, u pitanju je ljubavni film gde je pitanje partnera jako važno, a njih dvoje su bili jednako posvećeni - objašnjava reditelj.

Stefanovom srcu je posebno draga nagrada za kameru, koju je dobila direktorka fotografije Jelena Stanković, sa kojom je u dugogodišnjoj vezi i sa kojom ima porodicu, pa je ovo, osim profesionalnog, reklo bi se, i porodični trijumf.

- Da, tako je - smeška se Stefan i nastavlja: - Žiri je imao mogućnost da dodeli specijalno priznanje za razne umetničke doprinose filmu, a oni su izabrali da nagrade upravo Jelenu.

Posle trijumfa u Karlovim Varima već su stigli pozivi sa svih strana, pa će tako "Strahinja Banović" od jeseni, verovatno biti na programu i nekih drugih uglednih festivala. A kada će ga videti domaća publika?

- Beogradska premijera biće, najverovatnije, na Festu, čini nam se da je Fest dobra platforma za ovakav film. Malo će možda trebati strpljenja publike, ali nadam se da će biti vredno čekanja - zaključuje Stefan.

SLAVLjENIČKA ŽURKA

ARSENIJEVIĆ i ekipa su veliki uspeh proslavili na žurki koju je priredio festival posle ceremonije.

- Kao u stara, dobra vremena, pre pandemije, bila je to velika žurka. Ovde na festivalu uveli su specijalne mere, tako da je pristup u bioskop i na zabave bio dozvoljen ljudima sa posebnim narukvicama, a koje garantuju da su ljudi vakcinisani ili imaju negativan PCR test. Tako da je bilo opušteno. Svima nam je to trebalo, da se ponovo vidimo sa nekim dragim osobama iz filmskog sveta i sa raznih strana, da se ispričamo, pozdravimo, zagrlimo - otkriva Stefan.

SUSRET SA ITANOM HOUKOM

Po dobijanju Kristalnog globusa (uz koji ide i novčana nagrada od 25.000 evra), Stefan je sa bine poručio da je počastvovan što je nagradu primio baš u Češkoj, jer je češka kinematografija imala veliki uticaj na njega kao reditelja. Za naš list otkrio je da mu je dodatno zadovoljstvo predstavljao susret na bini sa Itanom Houkom.

- Velika čast mi je bila što je nagradu za najbolji film uručio Itan Houk, koji je jedan od mojih omiljenih glumaca i scenarista - kazao nam je Stefan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju