DONOSIO JE VELIKU RADOST I SMEH: Reditelj Božidar Đurović o praznini koja je ostala posle odlaska njegovog saradnika i prijatelja

D. MATOVIĆ

27. 08. 2021. u 07:00

IZA pisca ostaje knjiga, roman ili pesma, iza slikara platno, iza glumca ništa! Sem ako nije ostavio trag na filmskoj traci.

ДОНОСИО ЈЕ ВЕЛИКУ РАДОСТ И СМЕХ: Редитељ Божидар Ђуровић о празнини која је остала после одласка његовог сарадника и пријатеља

Foto Arhiva

Pozorište je veliki izazov, čarolija jedna, ali sve što se tu jedne večeri nacrta, iste večeri i nestane.

Tako je govorio veliki Milan Gutović, koji je životnu scenu napustio pre dva dana u 76. godini.

U srcu reditelja Božidara Đurovića - ostaje praznina. Večna. Počeli su zajedno, davno, u predstavi "Dogodine u isto vreme", u Slavija teatru, u kojoj je Gutović igrao gotovo do odlaska, a narednih decenija učvrstili su saradnju ali i prijateljstvo.

- Lane je bio neobičan čovek, civilizovani osobenjak. Retko obrazovan, pronicljiv, znatiželjan i beskrajno duhovit - govori nam Đurović.

- Njegova sfera interesovanja bila je široka, imali smo mnogo zajedničkih tema, ne samo pozorišnih. O njemu kao glumcu izlišno je govoriti. Bio je posebna glumačka osobenost. Ne znam nijednog našeg glumca koji je imao takav neodoljiv scenski šarm. Bio je veoma inteligentan u ljudskom, i u pozorišnom smislu, a kao saradnik, bio je poseban.

Đurović kaže da je Gutović posedovao osoben glumački senzibilitet:

- Bilo je i teško i lako sa njim raditi. Taj proces je uvek bio intenzivan i nepredvidiv, a probe se nisu završavale u pozorišnoj sali. Preselilo se u sećanje mnogo nezaboravnih dana, a bogami i nemalo neprespavanih noći. Noći ispunjenih smislenošću, lepotom, duhovitošću, smehom, dragocenom samoironijom... Lane je veoma dobro poznavao svet u kome je živeo. Umeo je da nazove stvari pravim imenom i u pravom trenutku. Njegov duhovni život bio je neobično bogat. Kavaljer prvog reda. Otišao je gospodski, kao što je i živeo.

"Bele rakete lete na Amsterdam", Foto Arhiva JDP

Poslednji put Boba i Lane videli su se u Zvezdara teatru.

- Ni sanjao nisam da se više nećemo sresti. Uvek se čini da nas prerano napuštaju oni koji su nam bliski srcu - kaže Đurović. - Voleo je život, a meni je zaista ulepšao život. Bio je čovek neobičnog razmišljanja i svetonazora, ponašanja, neuobičajenih stavova.

Smiren, nesukobljiv, svoj... Živeo je u svom svetu i u njega propuštao samo ljude koji su njemu bili bliski i u emotivnom i u duhovnom smislu. Bio je odan prijatelj. Meni i mojoj porodici je donosio veliku radost i smeh, i njegova smrt za nas je veliki i neprežaljeni gubitak.

Lane je otišao ali je ostavio neizbrisiv trag u našim srcima i pregršt anegdota i sećanja...

"Putujuće pozorište Šopalović", Foto N. Babić

- Nisam siguran da ga je istinski razumela sredina u kojoj je živeo, ali je on besprekorno razumeo ljude sa kojima je živeo - govori Đurović.

- Važio je za čoveka o kome su se ispredale maštovite čaršijske priče, čoveka kome se ne može baš lako prići, a on je u stvari, bio neuprošteno jednostavan, samosvojan i dostojanstven. Nije voleo da bude deo mase, zazirao je od velikog društva.

Nije voleo Lane ni da se kaže da je on jedna od Stupičinih beba.

- Lane je uživao u svom, brižljivo čuvanom, mikrokosmosu - kaže Đurović.

- Nije bio čovek elitističkog pogleda. Nisu mu bile bitne funkcije, zvanja i društveni statusi. U našem bliskom okruženju bilo je ljudi koji su fantastični, ali nisu bili javno prepoznati. U svakom čoveku nalazio je nešto što je bilo autentično i zaniljmivo. Sa ozbiljnom spoznajom o čoveku i ljudskoj prirodi gradio je i svoje nezaboravne pozorišne i filmske likove.

Božidar Đurović, Foto N. Skenderija

Pamtiće Đurović i njihova kafanska druženja:

- Jednom smo u omiljenom Lanetovom Virpazaru, a u jednoj nama dragoj konobi proveli dve noći i tri dana. Uživali smo u umerenom hedonizmu i mediteranskim đakonijama, a naročito, u beskrajno zanimljivim, duhovitim i nezaboravnim razgovorima... A i u rečitom ćutanju... Kod njega je sve bilo bez pompe. Nepredvidivo. Ajmo, pozvao me je neke od mnogih ponoći, u kafanu "Užice". Otišli smo, naručili deset ćevapa i bocu vina. Za drugim stolom, nešto je slavilo tridesetak veselih i veoma prijatnih Roma. Nismo mogli da se odupremo njihovoj gostoljubivosti i želji da časte bocom vina omiljenog Šojića.

"Kabare Milana Gutovića", Foto Arhiva

Kada smo odlazili Lane im se, kako je samo on umeo, šarmantno zahvalio na vinu i pozivu da dođe u Marinkovu baru, a na izlazu je diskretno platio ceo njihov pozamašan račun. Takav je bio Lane.

Gutović u ulozi  Jaga, Foto Arhiva JDP

KOMEMORACIJA U JDP

JUGOSLOVENSKO dramsko pozorište saopštilo je juče da će Milan Gutović biti sahranjen u subotu, 28. avgusta, u 13.30 u porti crkve Svete Trojice u Kumodražu, a da opelo počinje u 13.00. Ova kuća obavestila je i da će 10. septembra u 12 sati održati komemoraciju velikom glumcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni