NAGRAĐIVANI ROMAN ENESA HALILOVIĆA U "LAGUNI": Ako dugo gledaš u ponor zastrašujuća je i majstorski napisana priča o blistavoj nadi

D. B. M.

24. 08. 2021. u 19:36

ROMAN Enesa Halilovića "Ako dugo gledaš u ponor", ovenčan nagradom "Stevan Sremac", zastrašujuća je i majstorski napisana priča o blistavoj nadi kakva se ukazuje samo usred najdublje ljudske tame, ispripovedana jednostavno a bogato, bez ukrašavanja a raskošno.

НАГРАЂИВАНИ РОМАН ЕНЕСА ХАЛИЛОВИЋА У ЛАГУНИ: Ако дуго гледаш у понор застрашујућа је и мајсторски написана прича о блиставој нади

Laguna

U prepletu dve ispovesti, profesora Sipca i Nejre, otkrivamo kako je teško u monstruoznim okolnostima sačuvati čistu dušu. Junakinja Nejra se bori sa siromaštvom, spletkama i surovostima svoje sredine, dok njen težak život prekidaju profesorove poetske anegdote na antičke, filozofske i aktuelne teme.

Gorak i misaon, ovaj potresni roman dolazi do granica ljudskih nesreća, obuhvatajući kriminalizovanu palanku i čudovišta našeg društva.

- "Ako dugo gledaš u ponor" je roman dijalog, poput antičkih dijaloga. Ta forma je odgovarala ovoj priči gde filozof daje zamajac, a Nejra, glavna junakinja, priča svoju istinu, odrastanje, zaljubljivanje, poslove, glad i tugu. Svako od nas želi nekom da se poveri, jer niko nema takav poklopac na duši da može doveka ćutati. Nadam se da sam napisao priču koja će iznova naježiti kožu čitalaca - rekao je povodom izlaska knjige pisac Enes Halilović.

Knjigu, po čijim je motivima urađena i istoimena predstava reditelja Zlatka Pakovića, koja je ove godine proglašena najboljom predstavom 66. Sterijinog pozorja, objavljuje "Laguna".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)