POČELI "FILMSKI SUSRETI" U NIŠU: Letnja pozornica puna - Evo koji filmovi će imati premijeru na festivalu (FOTO)

D. MILjKOVIĆ

21. 08. 2021. u 19:53

VEČERAS su počeli "Filmski susreti" u Nišu, a u toku je prijem ispred Gradske kuće.

ПОЧЕЛИ ФИЛМСКИ СУСРЕТИ У НИШУ: Летња позорница пуна - Ево који филмови ће имати премијеру на фестивалу (ФОТО)

Foto: D. Alihodžić

Glumci pristižu, a među zvanicama je i ministar Novica Tončev.

Festival glumačkih ostvarenja otvara film Dragana Bjelogrlića "Toma", a do 27. avgusta biće prikazano još 10 filmova u takmičarskoj kategoriji.

Koja glumačka ostvarenja će iz Niša poneti nagrade Gran pri Naisa, "Car Konstantin" i "Carica Jelena" odlučivaće žiri kojim po tradiciji presedava glumica, a ove godine je to Ljiljana Dragutinović kojoj će u radu pomagati kolege Svetislav Goncić i Bane Tomašević. Organizatori Festivala zadovoljni su produkcijom između dva festivala i tvrde da je ove godine veoma jaka konkurencija i glumačkih ostvarenja i ansambala.

Vladan Živković, predsednik Saveta festivala, kaže da se prijavilo čak 24 filma, da su na kraju odabrali 12, ali da će biti prikazano 11 filmova, jer je producent Miloš Avramović povukao svoj film "Južni vetar 2" koji je trebalo da bude prikazan prve večeri, nakon filma o Tomi Zdravkoviću.

Premijere pred publikom u Nišu imaće i filmovi "Nečista krv - Greh predaka" u režiji Milutina Petrovića, "Ne igraj na Engleze" Slobodana Pešića i "Pucnji u Marseju" Gordana Matića. Biće prikazani i filmovi "Živ čovek" Olega Novkovića, "Dohvati nebo" Milutina Darića, "Aleksandar od Jugoslavije" Zdravka Šotre, "Lihvar" Nemanje Ćeranića, "Jedini izlaz" Darka Nikolića, "Oaza" Ivana Ikića i "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića.

Smanjen je novčani iznos nagrada koje dobijaju glumci, pa je tako "Naisa" umesto 700.000 dinara sada 500.000, "Konstantin" i "Jelena" su po 400.000, nagrade za epizodne uloge su po 200.000, a za debitanta 100.000 dinara. Živković pojašnjava da je veći deo novca za nagrade obezbeđivao Filmski centar Srbije kome je država ove godine smanjila budžet za 200 miliona dinara.

Publika je uživala u vatrometu, a Ljiljani Blagojević je uručena nagrada Pavle Vuisić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju