RASPISAN KONKURS ZA ARHITEKTONSKO- URBANISTIČKO REŠENJE "Ložionica" za budućnost

M.A.K.

17. 08. 2021. u 17:44

U SARADNjI sa Udruženjem arhitekata Srbije, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i nacionalna platforma "Srbija stvara" raspisali su međunarodni urbanističko-arhitektonski konkurs za rekonstrukciju nekadašnje zgrade "Ložionice" i adaptaciju u Kreativno inovativni multifunkcionalni centar.

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА АРХИТЕКТОНСКО- УРБАНИСТИЧКО РЕШЕЊЕ Ложионица за будућност

Srbija stvara

Predmet konkursa obuhvata kompleks u zaleđu Savskog priobalja - zgradu nekadašnje "Ložionice" (pripadala je Glavnoj Železničkoj stanici), okretnicu i Vodotoranj. Nalazi se u celini "Stari Beograd", u kojoj su i drugi spomenici kulture - zgrada Državne štamparije, Parni mlin i Beogradski sajam. Sama zgrada "Ložionice" podignuta je pre gotovo jednog veka, 1926. godine. Obezbeđivala je, kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, gorivo za motore Druge industrijske revolucije - železnicu, mašine u proizvodnji...a kada bude obnoljena, podsticaće motore Četvrte industrijske revolucije - kreativnost, inovacije i znanje.

- Ideja je da ovaj multifunkcionalni prostor bude inovativno i kreativno čvorište, centar urbanog i dinamičnog života I stvaralaštva, ali i fantastična turistička destinacija prestonice- kaže Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme "Srbija stvara".

Prema rečima dr Mihaila Jovanovića, direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Vlada Srbije je na inicijativu predsednice Ane Brnabić pokrenula i završila mnoge infrastrukturne projekte, naučno-tehnološke parkove, Državni data centar, a "Ložionica" će biti kruna, epicentar kreativnih industrija, stvaralaštva i inovacija.

Više detalja o konkursnom zadatku, načinu učešća i predaji konkursnih radova, kao i propozicijama konkursa, moguće je pronaći na zvaničnoj veb stranici konkurs-lozionica.rs. Rok za podnosenje konkursnih radova je 29. oktobar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju