OSAM DECENIJA OD USTAŠKOG ZLOČINA U PREBILOVCIMA: Sećanje na Srbe bačene u jamu

M.A.K.

04. 08. 2021. u 17:27

OSAM decenija od ustaškog masakra nad Srbima u Prebilovcima, Muzej žrtava genocida i Narodni muzej, zajednički obeležavaju izložbom u atrijumu zdanja na beogradskom Trgu republike.

ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ОД УСТАШКОГ ЗЛОЧИНА У ПРЕБИЛОВЦИМА: Сећање на Србе бачене у јаму

Muzej žrtava genocida

Postavku, između ostalog, čini stolica učiteljice Stane Arnaut, brutalno mučene, a potom i ubijene, kao i fotografije ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava i njihove sahrane, krajem 20. veka.

- Ustaše su noću, između 3. i 4. avgusta 1941. opkolile srpsko selo Prebilovce - objašnjava Jasmina Trifunović Tutunov, viši kustos Muzej žrtava genocida. - Posle bestijalnog mučenja u školi "Kralj Milutin" i silosu za žito u selu Tasovčiću, oko 500 meštana, među kojima 237 dece i 233 žene, bačeno je u jamu Golubinka kod sela Šurmanci. Tokom avgusta 1941. godine, Prebilovčani su ubijeni na više od 40 stratišta. Uništene su 52 srpske porodice i ugašeno 36 ognjišta.

Memorijalnu postavku, danas u podne, otvoriće Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, i Dejan Ristić, v. d. direktora Muzeja žrtava genocida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

„PINOKIO“ PODIŽE ZAVESU: Teatri iz Srbije i Bugarske na zaječarskom festivalu