"ĐED ŽIVLJI NEGO ŠTO JE ZA ŽIVOTA BIO": Otvorena izložba "Vaskrs svetinja" Zorana Jovanovića Mačka na Miholjskoj prevlaci kod Tivta

V. K.

25. 07. 2021. u 12:59

IZLOŽBA fotografija "Vaskrs svetinja" otvorena je danas posle liturgije u Manastiru Svetog arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci kod Tivta.

ЂЕД ЖИВЉИ НЕГО ШТО ЈЕ ЗА ЖИВОТА БИО: Отворена изложба Васкрс светиња Зорана Јовановића Мачка на Михољској превлаци код Тивта

Foto: Z. Jovanović

Ona predstavlja prateću manifestaciju Međunarodnoj duhovnoj manifestaciji "Sveti Jevstatije prevlački: Mitropolit Amfilohije, ličnost, delom isija", koja se se ove godine prvi put održava bez njenog osnivača blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

To je bio i povod da fotoreporter "Novosti" Zoran Jovanović Mačak izožbu koju su predhodno videli Beograđani, Trebinjci, Banjalučani i Novosađan dopuni sa još dvadesetak fotografija mitropolita Amfilohija.

Foto: V.K.

 

- Blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija upoznao sam 1990. godine, kada je vladika banatski započeo obnovu manastira Vojilovica, blizu Pančeva. Kasnije sam i u Crnoj Gori kroz foto-objektiv revnosno pratio obnovu svetinja, a koju je podsticao mitropolit Afilohije. Zato je ova moja izložba fotografija "Vaskrs svetinja" zapravo omaž mitropolitu Amfilohiju - kazao je Jovanović.

Na izložbi je govorio Gojko Račević, urednik portala IN4S:

- Je li mrtav neko za kim je ostala čvrsta vera, živo srpstvo, slobodna Crna Gora, krst koji je lako poneti i raspeće s kojeg pevaju raspeti? Nije, dabome da nije, naš đed je danas življi nego što je za zemnoga života bio, jer što su tada bile njegove stope - danas i doveka je srpski trag večnosti! Što je bio njegov glas, danas i doveka je zakletva svakog od nas! Što je bio njegov pogled, danas i doveka su vidici vascelog srpstva, ponositog i nebeskog, jer da se nigde na zemlji ne začuje glas Srbinov - nebesa će glasno grmeti njime! No, ono što nam je za vladikom ostalo kao zavet, kao pričešće svakog živog, umrlog i još nerođenog Srbina, jeste obaveza da obnovimo lovćensku svetinju, Njegoševu kapelu - da zacelimo đedovu živu ranu, ranu Crne Gore i Srbije! Nije to mitropolit želeo u inat, nije to uprkos ovima što se zaklinju Meštrovićevim mauzolejem, svakako nije nekakva osveta pobednika, kako dušmani vele - već ključaonica vekova prošlih za vekove buduće. Naša je obaveza i ispunićemo je, ne đedu, već prađedovima i praunucima, jer kapela lovćenska nije bila tek grob Njegošev nego grudobran i gromobram vascele Crne Gore i raspetoga srpstva! Đed je svoj mir odavno i zaslužio i našao, nama je ostavio da mi nas zaslužimo, a kako drugačije do obnovom kapele na Lovćenu - grobnice Njegoševe i kolevke naše!

Nekadašnji novinar, a danas advokat Predrag Savić, jedan od idejnih tvoraca ove izložbe rekao je da  svaki kamen ugrađen u 700 obnovljenih i novopodignutih svetinja u Crnoj Gori, predstavlja podsećanje na mitropolita Amfilohija, koji je  napravio podvig nad podvizima i od zemlje koju su komunisti duhovno opustili i hramove u štale pretvarali, stvorio zemlju u kojoj su vaskrsli verni narod i hramovi.

- To je na kraju i dovelo do veličanstvenih litija biblijskih  razmera. Srećan sam što sam uz kolegu Zorana Jovanovića Mačka mogao da svedočim i pišem o svemu tome.

Otvaranju izložbe prisustvovalo je preko 500 ljudi, a među njima bio je i predsednik Opštine Tivat Željko Komnenović. Okupljenima se obratiio i otac Mijajlo Backović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024