ZAŠTITA MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA: U Narodnom muzeju potpisan sporazum o digitalizaciji najstarijeg srpskog ćiriličkog rukopisa

G. N.

22. 07. 2021. u 09:33

NAJSTARIJI sačuvani srpski ćirilički rukopis biće digitalizovan.

ЗАШТИТА МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА: У Народном музеју потписан споразум о дигитализацији најстаријег српског ћириличког рукописа

Foto I. Marinković

Očekuje se da ova, prva faza procesa bude završena do kraja leta, rečeno je u sredu u Narodnom muzeju, prilikom potpisivanja sporazuma o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja.

Paraf na ovaj dokument stavili su potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, predsednik Srpske akademija nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić i v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.

Gojkovićeva je istakla da je postupak digitalizacije važan za celu Srbiju, a posebno za stručnu javnost koja će se baviti njegovim proučavanjem.

- Miroslavljevo jevanđelje datira iz 12. veka i upisano je na Uneskovu listu gde su upisani i Teslini rukopisi, kao i druga važna kulturna dobra za našu državu - rekla je ministarka.

- U 21. veku procesom digitalizacije imamo priliku da Miroslavljevo jevanđelje zaštitimo i učinimo ga dostupnijim dokumentom stručnoj i široj javnosti nego što je to bio slučaj do sada.

Kako je najavila Gojkovićeva, resorno ministarstvo obavezalo se i da snimi dokumentarni film, u kome će biti predstavljena istorija Miroslavljevog jevanđelja i ceo proces digitalizacije.

- To je samo prva faza za koju će biti zadužen Audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU. Za drugu fazu koristiće iskustva stručnjaka iz Evrope i sveta, a cilj celog procesa je da dođemo do vrhunskog fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja što podrazumeva i raskoričenje ovog važnog istorijskog akta - kazala je Gojkovićeva.

Prema rečima Bojane Borić Brešković, sarađujući godinama u procesu zaštite Miroslavljevog jevanđelja, Narodni muzej i Narodna biblioteka Srbije brinu o izuzetno vrednom artefaktu.

SARADNjA TRI INSTITUCIJE

GARANTUJEM da će SANU odgovoriti svojim obavezama na najviši tehnološki, stručni i kulturno-istorijski način. Današnji sporazum verifikuje zajednički napor tri nacionalne institucije i ovo je prilika da se još malo bolje upoznamo i steknemo više poverenja jedni u druge. Ako digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja ostane jedini naš zajednički poduhvat, onda smo metu žestoko promašili - kazao je Kostić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a