KO JE UBICA IZ RILINGTON PLEJSA? Mini-serija o najvećem britanskom monstrumu 20. veka, od 25. jula, na kanalu Epik drama

N. D.

23. 07. 2021. u 15:46

ZLO nikad ne spava. Pa čak ni u jednom od najelitnijih kvartova svetske metropole kao što je London. Četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka, dvoiposoban stan u prizemlju klasične engleske dvospratne zgradice, smeštene u čuvenom Noting Hilu, na adresi Rilington plejs 10, bio je dom užasa koji je u Velikoj Britaniji doveo do ukidanja smrtne kazne.

КО ЈЕ УБИЦА ИЗ РИЛИНГТОН ПЛЕЈСА? Мини-серија о највећем британском монструму 20. века, од 25. јула, на каналу Епик драма

Tim Rot kao Džon Kristi / Foto Vijasat

Ipak, nikada nije uspeo da vrati život žrtvama serijskog ubice Džona Kristija. Nasilnik, psihopata i nekrofil. U ove tri reči staje čitav psihološki opis muškarca koji je među komšijama važio za toplog, ljubaznog i predusretljivog. U trodelnoj seriji "Ubica iz Rilington plejsa", koja se premijerno emituje na kanalu Epik drama, od 25. jula u 21.00, nedeljom, otkrićemo pravo lice monstruma, koga je u izvršenju novih zločina sprečila samo kvadratura stana i nedostatak prostora da sakrije nove leševe.

Osim filma iz 1971. godine, a sada i mini-serije u režiji Krega Viveirosa ("Deset malih crnaca"), malo je tragova o Džonu Kristiju - serijskom ubici čija su zlodela uspela da pomrače "slavu" njegovog "kolege" Džeka Trboseka. Baš kao što su i njegova ubistva ostajala ispod radara tokom čitave decenije, od 1943. do 1953, kada je konačno izveden pred lice pravde. Ukratko, Džon Kristi je proglašen krivim za barem osam ubistava u njegovom stanu tokom pomenutog perioda, a poslednja žrtva bila je Etel Simpson, supruga koju je svojeručno zadavio u njihovom bračnom krevetu. Kako je zapao u finansijsku krizu, Džon je stan, u kom je već živeo kao podstanar, izdao ne bi li spojio kraj sa krajem. Igrom slučaja, novi radoznali stanar, prateći neobičan miris koji je dopirao iza kuhinjskog plakara, začeprkao je ispod zidnih tapeta i šokirao se kada je u zidu, uredno posložene, pronašao tri Kristijeve žrtve. Pod parketom bile su još dve, a policajce je iznenađenje sačekalo i u baštici ispred zgrade.

Kako je bilo moguće da tokom deset godina niko nije primetio Kristijevo neobično ponašanje, ali i kako je za jednu od njegovih žrtava, Beril Evans, policija uspela da optuži i nevinog obesi supruga žrtve, Timotija Evansa, ostaje misterija do danas. U seriji "Ubica iz Rilington plejsa" sagledaćemo priču o zločinima iz Rilington plejsa iz tri različite perspektive. Džonove supruge Etel, koja je deceniju pre njegovog prvog ubistva, dok su bili u braku, trpela svakodnevno psihičko i fizičko zlostavljanje. Zbog toga se od njega i razvela, ali Džon je svojom harizmom uspeo da je ponovo vrati sebi. Baš kao što je hipnotisao Timotija Evansa do te mere da je ovaj nakon što mu je Džon ubio supugu i dete, otišao u policiju i preuzeo krivicu na sebe. Tek tri godine nakon što je osuđen i obešen, otkriveno je da on uopšte nije bio kriv za taj zločin. I na kraju, upoznaćemo Kristija lično. Čoveka koji je kao dete zlostavljan od oca, majke i sestre. Natprosečno inteligentan i stipendista uglednih britanskih škola, Kristi, ipak, nije uspeo da se izbori sa sopstvenim kompleksima - tihim i piskutavim glasićem, problemom impotencije i nekontrolisanom agresijom. Sve to vodilo je ka formiranju jednog od najvećih krvnika Velike Britanije 20. veka, koji je priznao da seksualni užitak može dostići samo sa mrtvom ženom. I ponadao se da će zbog tog priznanja biti i oslobođen. Naravno, na račun ludila...

Pisci Ed Vitmor ("On ubija policajce") i Trejsi Maloun ("Rođen za ubijanje") kao potku iskoristili su originalni materijal iz Nacionalne arhive uz intervjue sa preživelim srodnicima, i rekonstruisali događaje koji su doveli do toga da Timoti bude optužen za ubistvo, dok je Kristi ostao na slobodi sve do hapšenja 1953. godine.

HOLIVUDSKE ZVEZDE U KRISTIJEVOM PAKLU

DžONA Kristija i Etel Simpson u seriji igraju Tim Rot, nominovan za jednog Oskara i dobitnik nagrade BAFTA, i glumica Samanta Norton, takođe nominovana za Oskara, a nama poznatija po roli Alfe u hit zombi sagi "Okružen mrtvima", čiju 11. sezonu gledamo na kanalu FOKS od ovog avgusta. U ulogama Beril Evans gledamo još jednu mega zvezdu, glumicu Džodi Komer, najpoznatiju po roli lucidne negativke Viljanel u seriji "Ubiti Iv", dok njenog supruga Timotija glumi mladi Niko Miralegro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima