DANICA MI JE BAŠ LEGLA: Glumica Nela Mihailović o nastupu u Banjaluci i uspehu sa "Balkanskim špijunom"

V. STRUGAR

19. 07. 2021. u 11:43

ULOGA Danice Čvorović u kultnom komadu Dušana Kovačevića "Balkanski špijun" do sada je donela glumici Neli Mihailović osam nagrada! Ovaj dugi niz počeo je ubrzo posle premijere Narodnog pozorišta (u režiji Tanje Mandić Rigonat), još u oktobru 2018. godine i ne prestaje do danas. Prvakinja nacionalnog teatra nedavno se vratila s banjalučkog Teatar festa "Petar Kočić" s priznanjem za najbolju glumicu, dok je "njen" Ilija (Ljubomir Bandović) proglašen za najboljeg glumca festivala.

ДАНИЦА МИ ЈЕ БАШ ЛЕГЛА: Глумица Нела Михаиловић о наступу у Бањалуци и успеху са Балканским шпијуном

Nela Mihailović / Foto N. Skenderija

- Valjda se tako dešava u karijeri, neka ti uloga obeleži put. Kad krenu, priznanja idu jedno za drugim - kaže poznata glumica. - Inače, puno mi je srce kad nas dvoje dobijemo zajedno nagradu. Tako smo osvojili "Ćurana" u Jagodini, u Šapcu priznanje za glumački tandem, a sada u Banjaluci za glavnu žensku i mušku ulogu.

Kako kaže, Danicu svaki put gradi "iz sebe" i iz početka. Prepoznaje to publika, kao i stručni žiri: u različitim sredinama je sa istim oduševljenjem prihvataju i nagrađuju.

- Lepo je primiti takvu vest, uvek se obradujem kad mi jave. Ipak, ova poslednja nagrada za mene je posebna. Pripadam generaciji koja pamti nekadašnju Jugoslaviju. Roditelji su me svuda vodili, a, eto, desilo se da nikad ne posetim Banjaluku. "Desilo se" i da Narodno pozorište dolazi na ovaj festival i gostovanja, ali se do sada nije pogodilo da moja predstava ide tamo - kaže Nela Mihailović. - Zato sam se unapred veoma radovala ovom nastupu, a utisci su prevazišli sva očekivanja: divan grad na Vrbasu, izuzetno topao narod koji nas je dočekao sa posebnom ljubavlju. Ljubazni i gostoprimljivi, neiskvareni, svojatljivi, umeju da te prigrle. Bila sam pod snažnim utiskom. Ceo moj narod doživljavam onakvim kakvi su Banjalučani, mada mi se čini da u Beogradu i više nije tako...

Boravak u glavnom gradu Republike Srpske je, po svemu, za pamćenje. Naravno, i po stajaćim ovacijama na kraju izvođenja "Balkanskog špijuna":

- Publika na nogama od prve sekunde, dugo je, dugo aplaudirala. Poseban trenutak razmene jedne divne energije. Da budem iskrena, već po dolasku na festival pomislila sam kako bi bilo divno da baš tu dobijem nagradu. Sve je bilo božanstveno. Presrećna sam... A Danica? Volim kako mi je legla od prvog trenutka i kako je nosim. Od početka je "organski" osećam, svakim svojim damarom. Čvorovići, bukvalno, žive pravi život na sceni... Duška Kovačevića bih uvek igrala, kao što uvek i iznova, volim da igram Čehova, Šekspira, Nušića, Steriju. Uz Ljubomira Simovića, Kovačević je za života postao klasik.

Naše sagovornice nema u novim pozorišnim podelama. Trenutno se fokusirala na snimanje serija, jer je naišao veliki talas novih televizijskih naslova. Na repertoaru matičnog teatra ima desetak naslova, što joj je sasvim dovoljno:

- I predstave su mi, nekako, dugovečene. Na matičnoj sceni uskočila sam tokom korone u "Nečistu krv", kad se baš nije mnogo igralo. Prihvatila sam ulogu Stane zato što je to Bora Stanković, što je baš ovaj naslov, pa i što su oko mene moji Valjevci - reditelj Milan Nešković i Nenad Jezdić u ulozi gazda Marka. Uživam družeći se s njima. Inače, odavno više ne "uskačem" u postojeće predstave. Nekada sam to često činila i bila mi je velika škola. Verujem da svaki mladi glumac treba kroz nju da prođe, jer je odličan trening za dalju karijeru.

GLUMAČKE BRAVURE

POZNATA umetnica već je osvojila statuetu "Ćuran" za najbolje glumačko ostvarenje na 48. Festivalu "Dani komedije" u Jagodini, nagradu "Veljko Maričić" za najbolju žensku ulogu na 26. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, priznanje za glumačku bravuru "Zoranov brk" na 27. "Danima Zorana Radmilovića" u Zaječaru, nagrade stručnog žirija četvrtog Festivala "Pozorišno proleće" u Šapcu (za kreativna glumačka ostvarenja u tandemu sa Ljubomirom Bandovićem), priznanje Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja, nagradu "Raša Plaović" za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2017/18, pa i bijenalnu glumačku nagradu Udruženja dramskih umetnika Srbije - "Ljubinka Bobić" za 2019. godinu...

KOLO SREĆE

NAŠA sagovornica ovih dana provodi dane na snimanju TV serije "Kolo sreće". Inače, kad je o televiziji reč, čini se da se njeno kolo sreće uveliko okreće i to u najboljem smeru:

- Snimala sam i sa Radošem Bajićem seriju "Operacija Halijard" u kojoj mi je bilo divno s partnerima Petrom Božovićem i Žarkom Lauševićem. Kao malo dete sam se radovala zbog toga! Radili smo na Kosmaju tokom juna, sledećeg leta imaću još dva dana snimanja. Tu je i mlađa glumačka garda, sve u svemu, sve se sjajno uklopilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna