"LIFKA" ZA BERČEKA: Na Paliću večeras počeo 28. Festival evropskog filma, sa 100 ostvarenja u 11 selekcija

Jelena Lemajić

17. 07. 2021. u 21:35

DODELOM nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji Aleksandru Berčeku večeras je na Paliću svečano počeo 28. Festival evropskog filma.

ЛИФКА ЗА БЕРЧЕКА: На Палићу вечерас почео 28. Фестивал европског филма,  са 100 остварења у 11 селекција

Foto D. Karadarević

Uz našeg velikog glumca čije su glumačke bravure upisane velikim slovima u istoriji našeg filma, dobitnik istog priznanja u kategoriji inostranih stvaralaca je Kristijan Pecold, poznati nemački reditelj. Ove godine prvi put ustanovljeno je priznanje "Lifka" za doprinos regionalnoj kinematografiji a prvi laureat je slovenačka glumica Milena Zupančič. Dobitnica nagrade "anderground spirit" je rumunska producentkinja Ada Solomon.

Svi laureati će biti gosti ovogodišnje smotre evropskog filma, a publika i stručna javnost imaće prilike da razgovaraju sa njima u posebno organizovanim večerima.

- Festival je, od svog nastanka, prošao kroz razne faze. Prekretnica u njegovom razvoju bila je kada smo odlučili da se okrene evropskom filmu - podseća Radoslav Zelenović, direktor FEF. - Mi se ne trudimo da pravimo preveliku zabavu, već da prikažemo realnu sliku onoga gde se u ovom trenutku nalazi evropska kinematografija, a kroz nju i Evropa.

POSLE ceremonije otvaranja na velikom platnu prikazan je film "Dnevnik iz Gvantanama" Kevina MekDonalda, sa dvostrukom dobitnicom nagrade Oskar Džodi Foster u glavnoj ulozi. Ovo ostvarenje naći će se u Glavnom takmičarskom programu festivala, gde će biti u konkurenciji za Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i za Specijalnu nagradu žirija. Uz njega u glavnom takmičarskom programu su i "Nečista krv - greh predaka" reditelja Milutina Petrovića, "Plavi cvijet" Zrinka Ogresta, "Francuska" Bruna Duomonta, "Najgora osoba na svetu" Joakima Trira, "Prirodna svetlost" Deneša Nađa, "Čuvar brata svojega" Ferita Karahana, "Grip Petrovljevih" Kirila Srebrenikova, "Kopilot" Ane Zahre Berašed, "Ja nikad ne plačem" Pjotra Domalevskog i "Vojvoda" reditelja Mišela Rodžera.

- Imamo čak tri premijere sa Kanskog festivala, jednu svetsku premijeru "Nečista krv - greh predaka", što dovoljno govori o kvalitetu ovogodišnjeg Festivala - ističe Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, producent festivala.

O nagradama će odlučivati žiri u čijem su sastavu Klaus Eder iz Nemačke, glumica Minja Peković, reditelj Jovan Arsenić, reditelj Kristos Nikou iz Grčke i rediteljka Daria Onušenko iz Ukrajine.

TOKOM centralnog dela manifestacije, koja traje do 23. jula, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 11 različitih selekcija i programskih celina.

Radionicu filmske kritike vodiće, kao i svake godine, britanski autor Nil Jang, selektor programa "Paralele i sudari" i "Mladi duh Evrope" na festivalu, kao i Borislav Anđelić, doajen filmske kritike u Srbiji i nekadašnji umetnički direktor FEST-a.

Selekcija "Novi mađarski film", kao i prethodnih godina donosi najnoviju produkciju iz susedne zemlje, dok je "Mladi duh Evrope" selekcija namenjena kratkim i eksperimentalnim filmskim formama.

Tokom festivala biće prikazan i izbor filmova sa Festivala Žigmond Vilmoš u Segedinu kao i selekcija EFA Shorts, koju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri