PREMINUO NENAD ŠEGVIĆ: Odlazak graditelja mostova među umetnicima

V. V. S.

12. 07. 2021. u 23:11

CELA nekadašnja Jugoslavija s tugom je primila vest da je u Rijeci, u 85. godini, preminuo dramski umetnik Nenad Šegvić, direktor Hrvatske drame HNK u Rijeci, čelni čovek HKD teatra i osnivač Međunarodnog festivala Malih scena u Rijeci, koje su ove godine trebalo da se održe 27. put.

ПРЕМИНУО НЕНАД ШЕГВИЋ: Одлазак градитеља мостова међу уметницима

Foto Arhiva

Posle ratova na prostoru bivše SFRJ, bio je prvi čovek koji je svesrdno, posvećeno i iskreno gradio umetničke mostove na našim prostorima, pozivao u goste i uvek sačekivao s toplom dobrodošlicom. Neretko, viđan je na beogradskim premijerama, radoznao da vidi šta se dešava na pozorišnoj sceni u gradu njegove mladosti.

Šegvić je rođen 1936. godine u Splitu. Studije glume završio je 1959. na Akademiji pozorišne umetnosti u Beogradu. Prvu veliku ulogu ostvario je u splitskom HNK 1961. godine: bio je Don Jere u "Gloriji" Ranka Marinkovića. Posle kraćeg angažmana u Zagrebačkom kazalištu mladih, došao je u riječki HNK, gde je do penzionisanja ostvario više od stotinu uloga u delima svetskih klasika (Šekspir, Goldoni, T. S. Eliot) i hrvatskih dramatičara (Držić, Gundulić, Vojnović, Krleža), a od 1976. do 1986. bio je i direktor Hrvatske drame.

Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno delo 2012. godine. Veliki doprinos, ne samo hrvatskom glumištu, Šegvić je dao osnivanjem Hrvatskog festivala malih scena, koji je od 2000. dobio međunarodni karakter. Kroz tri i po decenije neprekidnog delovanja u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca, Šegvić je nastupio u više od 150 uloga, ali će, nesumljivo, u kulturnoj javnosti ostati posebno upamćen po visokim estetskim, kao i etičkim standardima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)