ANDRIJU MARIČIĆA SVI PAMTE PO ULOZI U ČUVENOM FILMU: Biografija preminulog glumca je mnogo bogatija

V.V.S.

01. 07. 2021. u 17:34

GLUMAC Andreja Maričić, dugogodišnji član Narodnog pozorišta, preminuo je 30. juna u 62. godini.

АНДРИЈУ МАРИЧИЋА СВИ ПАМТЕ ПО УЛОЗИ У ЧУВЕНОМ ФИЛМУ: Биографија преминулог глумца је много богатија

Narodno pozorište

Maričić je rođen u Beogradu 15. aprila 1959. godine. Studije glume završio je 1982. godine u klasi profesora Minje Dedića, a stalni član ansambla Drame nacionalnog teatra postao je četiri godine kasnije.

Značajnije pozorišne uloge ostvario je u predstavama "Kako zasmejati gospodara" u režiji Vide Ognjenović, "Konak" (Mira Trailović), "Spaljivanje udovice" (Ivana Vujić), "Kako mogu da te čujem dok teče voda" (Bora Grigorović), "Veštice iz Salema" (Aleksandar Lukač), "Madam San-Žen" (Ljubomir Muci Draškić), "Razvojni put Bore Šnajdera" (Kokan Mladenović), "Idiot" (Stevo Žigon), "Posle milion godina" (Saša Latinović), "Stilske vežbe" (Vera Crvenčanin), "Velika drama" i "Zečiji nasip" (Siniša Kovačević), "Slepi Miš" (Plamen Kartalov), "Opasne veze" (Stevan Bodroža), "Gospođa ministarka" (Jagoš Marković), "Knjiga druga" (Anđelka Nikolić) "Dama s kamelijama" (Jug Radivojević)...

Kao pomoćnik režije u Narodnom pozorištu radio je na predstavama"Idiot", "Stilske vežbe", "Trojanke", "Galeb" i "Zlatno tele". Režirao je niz prigodnih i manjih predstava vezanih za razne duhovne proslave, kao i predstavu "Reč" Balkanskog eksperimentalnog teatra čiji je bio i osnivač. Takođe, bio je jedan od osnivača KPGT - a pod rukovodstvom Ljubiše Ristića, i pozorišta "Pivara" Borke Pavićević, kao i niza manjih pozorišnih alternativnih grupa vezanih za određene projekte. Kao filmski reditelj ostvario je više dokumentarnih i kratkih filmova ("Sin reke", "Maskarada", "Pogled", "Ožalošćena porodica"...).

Na televiziji je odigrao niz manjih i većih uloga od kojih su najznačajnije Oficir u drami "Smrt gospođe ministarke" u režiji Save Mrmka, Branče u drami "Otkos" (Slavoljub Stefanović Ravasi), Zvonko Mihajlović u "Ljubavnom životu Budimira Trajkovića" (Dejan Karaklajić)... Takođe je učestvovao i u seriji "Kraj dinastije Obrenović", kao i u drami "Odlazak ratnika, povratak maršala" u režiji Save Mrmka. Radio je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu kao asistent profesora Petra Zeca na odseku gluma,potom kao profesor glume na odseku solo pevanja.

Od značajnijih priznanja izdvajaju se Nagrada "Najbolji mladi glumac" u Jagodini 1986. godine za ulogu Mace u predstavi "Kako zasmejati gospodara", zatim, kao reditelj filma, Nagrada za najbolju montažu filma "Dobrodošli u Narodno pozorište" 1997. godine na Festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu, Nagrada "Zlatna medalja - Beograd" za montažu na Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma (2002. godine za film "Elegija", 2003. godine za film "Buđenje").

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade