ZMAJEVU NAGRADU PODELILI ULJAREVIĆ I RADOJČIĆ: Matica srpska u Novom Sadu obeležila 195. rođendan, čija je proslava pomerena zbog pandemije

J. SIMIĆ

29. 06. 2021. u 22:52

NE pamti Matica srpska u Novom Sadu da je svoj rođendan ikada obeležavala po letnjoj vrućini, ali silom pandemije svečanost koja se tradicionalno upriličava svakog 16. februara ovoga puta "pala" je gotovo na sam Vidovdan.

ЗМАЈЕВУ НАГРАДУ ПОДЕЛИЛИ УЉАРЕВИЋ И РАДОЈЧИЋ: Матица српска у Новом Саду обележила 195. рођендан, чија је прослава померена због пандемије

Saša Radojčić, Jovan Delić i Radomir Uljarević / Foto J. S.

U pozdravnoj besedi predsednik naše najstarije književne, kulturne i naučne institucije prof. dr Dragan Stanić, u prisustvu predstavnika SPC, pokrajinske vlasti i gradonačelnika Miloša Vučevića, kazao je da Zmajeva nagrada i stogodišnjica od rođenja Dobrice Ćosića zaslužuju ovakvu svečanost bez obzira na vremenske okolnosti.

- Matica je danas neuporedivo jača nego što je bila pre svega nekoliko godina, kada smo imali vrlo podmukle udare iz kojih smo uspeli da izađemo neoštećeni, ali smo bili zaustavljeni u onim razvojnim programima koje smo odložili za bolja vremena. Uveren sam, na osnovu razgovora sa predstavnicima naše države, da su ta bolja vremena već došla - rekao je Stanić.

Na čudesan opus akademika Dobrice Ćosića, njegove romane "Daleko je sunce", "Koreni", "Deobe" i "Bajka", studiozno se osvrnuo prof. dr Jovan Delić, ne propustivši da podseti na čuveni Ćosićev citat: "Biti pripadnik malog naroda na putu velikom prirodna je nesreća. Biti Srbin, to znači biti istorijski nesrećan čovek".

Centralni deo svečanosti bilo je uručenje 67. Zmajeve nagrade, najprestižnijeg pesničkog priznanja u nas, koje ovoga puta na ravne časti dele poeta iz Podgorice Radomir Uljarević za knjigu pesama "Pepeo" ("Kosmos") i somborski pesnik Saša Radojčić, autor zbirke "To mora da sam takođe ja" ("Arhipelag").

Uljarević je kazao da ga tema ljudskog zla, uključujući i ono počinjeno u Jasenovcu, progoni od detinjstva, te da je upravo iz tog razloga ova knjiga morala biti napisana.

- Matica srpska i ime Jovana Jovanovića Zmaja su iznad svega. Pesme su živa bića, tragaju za čitaocem i svaka nagrada, pogotovo ova, nalazi prečicu do čitalaca - rekao je lauret.

Saša Radojčić duboko veruje da pesnik pripada jedino svom jeziku, a Matica je mesto gde se o tom jeziku vodi briga. Zato smatra da onaj ko ovde prima nagradu i ima priliku da govori, mora to da čini sa povišenom odgovornošću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!