DOŽIVITE DUH AFRIKE: Ovog vikenda održava se Afro festival u Beogradu

M.Marković

25. 06. 2021. u 19:06

MUZEJ afričke umetnosti otvara svoja vrata i vrt tokom dva dana vikenda - 26. i 27. juna od 10 do 18 časova - za sve ljubiteljeterra Afrike, afričkog bazara i zvuka afričkog bubnja.

ДОЖИВИТЕ ДУХ АФРИКЕ: Овог викенда одржава се Афро фестивал у Београду

Muzej afričke umetnosti

Jedna od najznačajnijih godišnjih manifestacija Muzeja afričke umetnosti, koja se organizuje od 1997. godine, tokom godina postala je prepoznatljiva kao jedinstven i jedini festival u zemlji i širem regionu koji na popularan način promoviše bogatu kulturnu baštinu i neiscrpnu kreativnost koja dolazi sa afričkog kontinenta.

Tokom Afro festivala posetioci mogu da obiđu postavke Muzeja afričke umetnosti uz stručna vođenja kustosa, ali i studenata koji su osmislili brojne nove priče o predmetima na stalnoj postavci ("Praktikum").

Biće organizovana i predavanja, prezentacije, razgovori, muzički nastupi, putopisni programi, muzičke, plesne i likovne radionice za odrasle i decu. Specijalna gošća Muzeja i jedne od ovogodišnjih radionica biće Jasminka Petrović, spisateljica za decu i mlade koja će predstaviti priču "Stolica za slušanje priče" iz nove knjige "100 lica stolica".

Sa autorkom nekoliko putopisa Dragicom Tomkom razgovaraćemo o pričama i pesmama nastalim na njenim putovanjima afričkim kontinentom. Osim toga, radionica "Kapuera Angola - ritam i pokret" biće prilika za decu i mlade da se oprobaju u igri i plesu ove afro-brazilske veštine popularne širom sveta, a perkusionista Mateja Miljački i KUD "Đembija" održaće radionicu za odrasle koji će moći da se oprobaju u sviranju afričkog bubnja - đembea.

Sigurni smo posetiocima neće promaći i najpopularniji deo Afro festivala - tradicionalni Afrički bazar - prodajna izložba predmeta iz različitih krajeva Afrike.

Ljubitelji afričke umetnosti imaće jedinstvenu priliku da kupe afričke maske, skulpture u kamenu i drvetu, slikane i bojene tkanine sa afričkim motivima, kao i nakit i dekorativne predmete za enterijer.

Duh Afrike približiće štandovi afričkih ambasada i konzulata u Beogradu koji će se predstaviti na "Durbaru - Danu prijateljstva, muzike i plesa" u nedelju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)